Suroviny
- voda 500 ml
- cukr krupice 150 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- bílý chřest 15–20 ks
- rebarbora 200 g
- máslo 50 g
- mletá skořice 1 špetka
- vanilkový cukr 20 g
- listové těsto 1 balení (275 g)
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Ve středním hrnci uvařte vodu s 50 g krupicového cukru a citronovou šťávou. Než voda začne vřít, očistěte chřest. Odlomte z něj spodní dřevnatou část a důkladně ho oloupejte. Uvařte v ho v celku do poloměkka, 8 minut stačí.
- Mezitím oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte rebarboru a opékejte ji zhruba 5 minut. Přisypte zbylý krupicový cukr, skořici a vanilkový cukr, promíchejte a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Chřest nakrájejte na 1cm kousky a vmíchejte ho k rebarboře. Pokud není pod listovým těstem papír, vyložte plech pečicím papírem.
- Listové těsto vybalte nebo rozválejte, poklaďte ho rovnoměrně chřestem s rebarborou a zaviňte. Konce schovejte dospod. Závin přesuňte na plech, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Slupky a dřevnaté části chřestu nevyhazujte, ale schovejte je na polévku nebo zeleninový vývar. V lednici vydrží dva dny, v mrazáku mnohem déle.
Kulinární toulky jižní Moravou: Závin z listového těsta s chřestem a rebarborou Zdroj: Jihomoravská kuchařka
Kulinární toulky jižní Moravou: Závin z listového těsta s chřestem a rebarborou Zdroj: Jihomoravská kuchařka
Vyzkoušejte také výtečný rebarborový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rebarborový koláč s drobenkou – podrobný recept krok za krokem