Suroviny
- polohrubá mouka 330 g
- cukr krupice 65 g
- máslo 100 g
- plnotučné mléko 275 ml
- droždí (čerstvé) 22 g
- žloutek 3 ks
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžička
- sůl špetka
Náplň
- rebarbora 400 g
- třtinový cukr 70–100 g
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžička
Drobenka
- hladká mouka 200 g
- cukr Muscovado 250 g
- máslo (chladné ) 200 g
Postup přípravy
- Žloutky oddělte od bílků a nechte alespoň 30 minut stát na lince, aby při použití měly pokojovou teplotu.
- Do mísy robota nebo do větší mísy prosejte mouku a přidejte cukr a sůl a promíchejte metličkou. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlahé – pozor, nesmí mít přes 40 °C, jinak spálíte kvasinky v droždí a buchta nevyběhne.
- Do mističky nebo hrnečku nalijte asi jednu třetinu vlažného mléka a rozdrobte droždí. Nyní na teplém místě (topení/plotna, kde jste ohřívali mléko) nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut.
- Pokud po 20 minutách bude směs vypadat stejně jako na začátku, bohužel bylo špatné droždí nebo jste ho spálili příliš teplým mlékem a musíte začít znovu. Do zbytku mléka vložte máslo a na nízkém plamenu ho v něm nechte rozpustit. Stále platí, že by směs neměla být teplejší než 40 °C, proto tento krok udělejte hned potom, co dáte vzejít kvásek, abyste směs mohli nechat zchladnout.
- Do mísy s moukou vložte žloutky pokojové teploty, přilijte kvásek a začněte těsto zadělávat. Postupně přilévejte i mléčnou směs. Můžete lít svižně. Těsto bude celkem dost tekuté, ale to byl přesně můj cíl, chtěla jsem spíše „buchtu“ než koláč.
- Těsto zadělávejte 5 až 10 minut (ručně raději 10 minut). Vařečkou směrem k sobě těsto podebírejte a opisujte tak pomyslné kružnice. Nejlepší to je, když se posadíte, pustíte si třeba seriál nebo podcast, dáte mísu mezi nohy a jedete! Pokud máte robot, použijte K-metlu, ta je ideální na takto tekuté těsto.
- Mísu se zadělaným těstem přikryjte čistou suchou utěrkou a nechte na teplejším místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Důležité je, aby těsto nepřekynulo, v určitém bodě totiž začnou kvasinky umírat. Proto nehlídejte čas, ale spíš množství. Mělo by to každopádně trvat asi hodinku.
- Dejte si chvíli pauzu a pak si připravte zbytek. Rebarboru omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Já jsem krájela plátky silné asi 0,5–1 cm. Rebarboru není nutné loupat, krásně se rozpeče. V míse ji smíchejte s cukrem a vanilkou.
- Chlazené máslo nakrájejte na kostičky a smíchejte s moukou, vanilkovým extraktem a cukrem. Konečky prstů svižně vytvořte drobenku.
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Vykynuté těsto nalijte do pekáčku – pokud máte rádi vyšší jako já, zvolte menší s vyšším okrajem, kdo má radši placatý, zvolte širší plech. Na těsto pravidelně rozmístěte rebarboru a zasypte drobenkou.
- Vložte do středu trouby a pečte 40–50 minut – záleží na vaší troubě, je potřeba to kontrolovat pomocí špejle. Důležité je, abyste koláč zbytečně nepřepekli, protože ho tím vysušujete.
- Zároveň počítejte s tím, že špejle po vytažení bude díky rebarboře vždy „vlhká“, proto je nutné zkontrolovat, zda je špejle vlhká od těsta nebo rebarbory. :-) Pokud bude jen od rebarbory, hned koláč vytáhněte a nechte vychladnout (to je ta nejtěžší část).
Vyzkoušejte také výtečný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videorceptu
Kompletní recept najdete ZDE