Rebarborový koláč s drobenkou – podrobný recept krok za krokem

Moje hodnocení
48x

Ještě jste letos nevyzkoušeli rebarboru? Tak to je chyba! V tomto šťavnatém koláči s drobenkou je neodolatelná! :)

1 porce
60 minut

Suroviny

Náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Žloutky oddělte od bílků a nechte alespoň 30 minut stát na lince, aby při použití měly pokojovou teplotu.
  2. Do mísy robota nebo do větší mísy prosejte mouku a přidejte cukr a sůl a promíchejte metličkou. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlahé – pozor, nesmí mít přes 40 °C, jinak spálíte kvasinky v droždí a buchta nevyběhne.
  3. Do mističky nebo hrnečku nalijte asi jednu třetinu vlažného mléka a rozdrobte droždí. Nyní na teplém místě (topení/plotna, kde jste ohřívali mléko) nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut.
  4. Pokud po 20 minutách bude směs vypadat stejně jako na začátku, bohužel bylo špatné droždí nebo jste ho spálili příliš teplým mlékem a musíte začít znovu. Do zbytku mléka vložte máslo a na nízkém plamenu ho v něm nechte rozpustit. Stále platí, že by směs neměla být teplejší než 40 °C, proto tento krok udělejte hned potom, co dáte vzejít kvásek, abyste směs mohli nechat zchladnout.
  5. Do mísy s moukou vložte žloutky pokojové teploty, přilijte kvásek a začněte těsto zadělávat. Postupně přilévejte i mléčnou směs. Můžete lít svižně. Těsto bude celkem dost tekuté, ale to byl přesně můj cíl, chtěla jsem spíše „buchtu“ než koláč.
  6. Těsto zadělávejte 5 až 10 minut (ručně raději 10 minut). Vařečkou směrem k sobě těsto podebírejte a opisujte tak pomyslné kružnice. Nejlepší to je, když se posadíte, pustíte si třeba seriál nebo podcast, dáte mísu mezi nohy a jedete! Pokud máte robot, použijte K-metlu, ta je ideální na takto tekuté těsto.
  7. Mísu se zadělaným těstem přikryjte čistou suchou utěrkou a nechte na teplejším místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  8. Důležité je, aby těsto nepřekynulo, v určitém bodě totiž začnou kvasinky umírat. Proto nehlídejte čas, ale spíš množství. Mělo by to každopádně trvat asi hodinku.
  9. Dejte si chvíli pauzu a pak si připravte zbytek. Rebarboru omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Já jsem krájela plátky silné asi 0,5–1 cm. Rebarboru není nutné loupat, krásně se rozpeče. V míse ji smíchejte s cukrem a vanilkou.
  10. Chlazené máslo nakrájejte na kostičky a smíchejte s moukou, vanilkovým extraktem a cukrem. Konečky prstů svižně vytvořte drobenku.
  11. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vykynuté těsto nalijte do pekáčku – pokud máte rádi vyšší jako já, zvolte menší s vyšším okrajem, kdo má radši placatý, zvolte širší plech. Na těsto pravidelně rozmístěte rebarboru a zasypte drobenkou.
  12. Vložte do středu trouby a pečte 40–50 minut – záleží na vaší troubě, je potřeba to kontrolovat pomocí špejle. Důležité je, abyste koláč zbytečně nepřepekli, protože ho tím vysušujete.
  13. Zároveň počítejte s tím, že špejle po vytažení bude díky rebarboře vždy „vlhká“, proto je nutné zkontrolovat, zda je špejle vlhká od těsta nebo rebarbory. :-) Pokud bude jen od rebarbory, hned koláč vytáhněte a nechte vychladnout (to je ta nejtěžší část).

Vyzkoušejte také výtečný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videorceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty