Těsto
- mléko 250 ml
- máslo 80 g
- polohrubá mouka 300 g
- cukr krystal 50 g
- sůl 1/2 lžičky
- sušené droždí 1 sáček
- žloutek 2 ks
- rebarbora 350 g
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- moučkový cukr (na posypání)
Drobenka
- hrubá mouka 100 g
- cukr krystal 100 g
- máslo (změklé) 60 g
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Do větší mísy prosejte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí. Vmíchejte sušené droždí. Přilijte mléko, máslo a žloutky a pomocí vařečky nebo v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte hladké, řídké těsto. Trvá to zhruba 10–15 minut.
- Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě stranou průvanu kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na 1cm kostičky. Na drobenku promíchejte mouku s cukrem. Rozkrájejte do ní na malé kousky máslo, pomocí nože je obalte v mouce a pak prsty rychle promněte do hrudek. Uložte do lednice.
- Koláčovou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte do ní vykynuté těsto a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše. Poklaďte ho rebarborou a posypte drobenkou. Nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě.
- Troubu předehřejte na 180 °C, horní a dolní ohřev. Vykynutý koláče pečte v troubě zhruba 40 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený koláč nechte vychladnout, před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem podle chuti.
Litý kynutý koláč s rebarborou a křupavou drobenkou Zdroj: Pečení Jenda báseň
Vyzkoušejte také výborný recept na rybízový koláč podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE