Pečení Jenda báseň

Litý kynutý koláč s rebarborou a křupavou drobenkou

Moje hodnocení
1x

Pokud máte z kynutého těsta respekt a recepty na kynuté koláče rovnou přeskakujete, dejte tomuto krasavci šanci. Litý koláč je totiž nejjednodušší ze všech kynutých těst, v podstatě nemůže překynout ani se jinak zkazit. Nakyslá rebarbora a sladká drobenka se postarají o vítaný chuťový kontrast a vy také zažijete, jak se po koláči okamžitě zapráší.

16 porcí
150 minut

Těsto

Drobenka

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Do větší mísy prosejte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí. Vmíchejte sušené droždí. Přilijte mléko, máslo a žloutky a pomocí vařečky nebo v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte hladké, řídké těsto. Trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě stranou průvanu kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na 1cm kostičky. Na drobenku promíchejte mouku s cukrem. Rozkrájejte do ní na malé kousky máslo, pomocí nože je obalte v mouce a pak prsty rychle promněte do hrudek. Uložte do lednice.
  4. Koláčovou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte do ní vykynuté těsto a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše. Poklaďte ho rebarborou a posypte drobenkou. Nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, horní a dolní ohřev. Vykynutý koláče pečte v troubě zhruba 40 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  6. Upečený koláč nechte vychladnout, před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem podle chuti.

Vyzkoušejte také výborný recept na rybízový koláč podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pečení Jenda báseň

Jan Jirka Pečení Jenda báseň

Jenda Jirka se velmi rychle stal miláčkem televizních diváků pořadu Peče celá země. Získal si je svou bezprostředností, sympatickým chováním i jednoduchými, a přesto velmi dobrými a nápaditými recepty. A přesně taková je i jeho kuchařka, ostatně svědčí o tom i přesmyčka v názvu. Čtenářům, a hlavně vášnivým pekařům a pekařkám, předkládá své oblíbené recepty na klasické české moučníky i moderní dezerty a ozvláštňuje je nevšedními surovinami i kreativními nápady. Ale nebojte, všechny ingredience seženete v běžném obchodě, a tak se můžete pustit do pečení klidně hned.

Vydalo nakladatelství Albatros / XYZ.


Přečtěte si také

Recepty