Korpus:
- vejce 3 ks
- krupicový cukr 80 g
- hladká mouka 100 g
- olej 40 ml
Rebarborová náplň:
- rebarbora 400 g
- voda 200 ml
- jahodový sirup 20 ml
- krupicový cukr 60 g
- jahodový džem 100 g
- dortové želé 1 balíček
Smetanová náplň:
- smetana ke šlehání 200 ml
- měkký tvaroh 250 g
- moučkový cukr 100 g
Na dokončení:
Postup přípravy:
- Bílky vyšlehejte s cukrem v pevný sníh. Pak zašlehejte postupně žloutky a zlehka vmíchejte prosátou mouku a olej. Dortovou formu o průměru 24 cm naplňte těstem a pečte v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení nechte vychladnout ve formě a poté vyklopte a podélně rozkrojte na dva díly.
- Rebarboru očistěte a nakrájejte na větší kousky. Do kastrůlku nalijte vodu, sirup a přisypte cukr. Postupně přiveďte k varu. Poté přihoďte rebarboru a povařte asi 2 minuty. Odstavte a přeceďte – nálev si uchovejte na později! Z povařené rebarbory si odložte polovinu množství, které na závěr vyskládáte na povrch dortu. Zbylou rebarboru rozkrájejte na menší kousky.
- Spodní díl korpusu vložte zpět do dortové formy. Potřete ho polovinou džemu a rozložte na něj rebarboru. Nálev z rebarbory doplňte vodou do 300 ml. Nalijte ho do kastrůlku a vsypte dortové želé. Přiveďte k varu a odstavte. Nechte mírně vychladnout a polovinu želé nalijte do formy s korpusem a rebarborou. Uložte ztuhnout do chladu.
- Smetanu vyšlehejte dotuha a smíchejte s tvarohem a cukrem. Náplň rozetřete na povrch dortu. Pak položte druhý díl korpusu, potřete zbylým džemem a rozložte větší kousky rebarbory. Želé rozehřejte a nechte mírně vychladnout. Poté povrch dortu přelijte a uložte alespoň na 2 hodiny ztuhnout do chladu. Dozdobte lístky máty.
Chcete oslavit krásné počasí typicky jarním dortem? Tak si pusťte videorecept na tento mrkváč a pusťte se do pečení!
Kompletní recept najdete ZDE: Mrkvový dort s ořechy
Nebo se podívejte na další rebarborové recepty: