Suroviny
- rebarbora 2 větší stonky
- máslo 160 g + na vymazání formy
- třtinový cukr 150 g + na rebarboru
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 3 ks
- řecký jogurt 150 g
- polohrubá mouka 260 g + na vysypání
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- olej (slunečnicový/řepkový) 2 lžíce
- moučkový cukr
Postup přípravy:
- Očištěnou rebarboru nakrájejte na menší kostičky. V misce promíchejte se dvěma lžícemi cukru.
- Formu na chlebíček vymažte máslem (nebo olejem) a vysypte moukou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Změklé máslo vyšlehejte v míse od robota spolu s cukry pomocí balonové metly do hladkého krému.
- Postupně přidávejte jedno vejce po druhém. Poté vždy po lžíci jogurt, průběžně šlehejte při středních otáčkách. Do nadýchaného těsta postupně přidávejte (opět po lžíci) mouku s kypřicím práškem. Nakonec vmíchejte dvě lžíce oleje.
- Těsto postupně rozdělte do formy spolu s rebarborou v cukru tak, aby na konci bylo už jen těsto. Přendejte (na plechu – kdyby chlebíček „přetekl“) do trouby a pečte dozlatova, asi 1 hodinu. Že je chlebíček uvnitř upečený poznáte tak, že když do něj zapíchnete špejli, bude po vytažení suchá.
Máte radši klasické moučníky? Upečte si podle videoreceptu tuto bábovku:
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohová bábovka
Nebo vyzkoušejte některý z dalších sladkých chlebíčkových receptů: