Máte rádi rebarboru? A věděli jste, že jde vlastně o zeleninu? Její sezona se pomalu blíží ke konci, sklízet a zpracovávat ji můžete maximálně do června, pak už začíná být ke konzumaci nevhodná. Pojďte si ji tedy užít naplno a připravit i zásoby do mrazničky.
Snadný návod, jak správně zmrazit zásoby rebarbory
Šťavnatá rebarbora, jinak také reveň, má sezonu velice krátkou a v obchodech či na vlastní zahrádce ji tedy běžně jen tak neseženete. V lednici vydrží čerstvá přibližně týden, ale pokud vlastníte mrazničku, máte vyhráno. Nicméně do kdy se může rebarbora sklízet? Po svátku sv. Jana (24. června) máte útrum, v řapících totiž začne postupně stoupat množství kyseliny šťavelové a tato milovaná zelenina se stává mírně jedovatou. Do té doby si tedy užívejte její čerstvou podobu, ale nezapomeňte právě na zamrazení. Pak si ji budete moci užívat po celý rok.
Jak připravit rebarboru na zmrazení
Řapíky rebarbory musí být pevné, čerstvé a hezky zbarvené. Než tedy začnete s krájením, zkontrolujte je ze všech stran. Záměrně zmiňujeme pouze řapíky, protože jde z rebarbory o jedinou část, která se může konzumovat. Listy jsou totiž jedovaté.
Existují dva způsoby, jak můžete rebarboru zmrazit – bez blanšírování, nebo s předchozím blanšírováním. V prvním případě stačí postupovat následovně:
- Rebarboru zbavte listů a pokud je třeba, odřízněte tvrdší konce a vršek se zbytky od listů.
- Tvrdou slupku lehce oloupejte a řapíky pak umyjte ve studené vodě.
- Každý řapík dobře osušte a nakrájejte na cca 1,5cm kousky.
- Pokud chcete mít rebarboru zamrazenou jednotlivě, vyskládejte kousky v jedné vrstvě na plech nebo tác vyložený pečicím papírem a dejte do mrazničky.
- Jakmile kousky ztuhnou, což trvá cca 2 hodiny, přendejte je do sáčků se zipem nebo vhodných krabiček a vraťte do mrazničky.
- Nezapomeňte si vše popsat a přidat i datum, abyste věděli, do kdy můžete rebarboru zpracovávat.
- Pokud vynecháte krok se zmrazením po jednotlivých kusech, vznikne vám z rebarbory jedna velká hmota, kterou pak budete muset zužitkovat najednou.
A co blanšírování?
Zmiňovali jsme, že existují dva způsoby, jak reveň zamrazit. Po nakrájení na kousky můžete přistoupit ještě k tzv. blanšírování. Kousky rebarbory nejprve postupně po menších částech povařte ve vroucí vodě (ochucené cukrem nebo šťávou z citronu), ale jen velmi krátce, stačí minutka. Poté je přendejte do studené vody s ledem, díky čemuž se zastaví var. Jakmile se tak stane, rebarboru vylovte cedníkem a nechte ji okapat. Před zamrazením ji nezapomeňte osušit. A proč se blanšírování praktikuje? Díky tomuto procesu si rebarbora uchová svou chuť a barvu.
Jak dlouho vydrží?
Skvělé je, že v mrazničce vám rebarbora vydrží opravdu dlouho, klidně 6–12 měsíců, tedy do další sklizně. A ještě jedna rada na závěr – nepoužívejte při zpracování a vaření rebarbory hliníkové nádobí. To totiž reaguje s kyselinou šťavelovou.
redaktorka FTV Prima