Rebarbora:
- rebarbora 200 g
- cukr krupice 100 g
- mletá skořice 1 lžička
Těsto:
- celozrnná hladká mouka (pšeničná) 300 g
- cukr krupice 100 g
- řepkový olej 70 g
- vejce 1 ks
- citronová kůra (bio; najemno nastrouhaná)
- kefír 250 g
- sůl 1 špetka
- vanilka (mletá) 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
Postup přípravy:
- Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty dejte do misky, přidejte skořici a cukr a nechte rebarboru pustit šťávu – cca 20 minut. Po této době přebytečnou šťávu slijte a zpracujte těsto.
- V jedné míse smíchejte mouku, cukr, sůl, sodu, kypřicí prášek a vanilku. V druhé míse promíchejte kefír spolu s vejcem, olejem a citronovou kůrou.
- Tekutou směs přelijte k suché a pomocí cukrářské stěrky vypracujte těsto. Nakonec přidejte okapanou rebarboru a vše ještě promíchejte.
- Formu na chlebíček vymažte trochou másla a vysypte strouhankou. Těsto přendejte do formy a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 35 minut.
- Po této době těsto zkontrolujte špejlí. Pokud na ni nebude přilepené těsto, můžete chlebíček vytáhnout. Nechte ho vychladnout cca 1 hodinu a poté ho můžete nakrájet a jíst.
Šťavnatý rebarborový chlebíček z celozrnné mouky. Skvělý jako snídaně i moučník po obědě Zdroj: Kateřina Jašková
Kromě rebarborového chlebíčku můžete upéct i tvarohovou bábovku podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohová bábovka
Nebo vyzkoušet rebarboru v jiných receptech: