Kynuté knedlíky:
- hrubá mouka 500 g
- droždí (čerstvé) 15 g
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- cukr 1 špetka
Náplň a rozvar:
- rebarbora 4 stonky
- jahody 200 g
- vanilkový cukr 2 sáčky
Dokončení:
- tvaroh (na strouhání)
- moučkový cukr
- máslo (rozpuštěné)
- jahody
Postup přípravy:
- Nejprve ze všeho si připravte ovocný rozvar. Oloupejte stonky rebarbory a nakrájejte je na malé kostky, které přendejte do vakuovacího sáčku.
- Přidejte jahody a vanilkové cukry. Zavakuujte. Poté vařte v hrnci s vodou (ponořené) 60 minut. Teplota musí být těsně před bodem varu. Pokud máte doma hrnec sous vide, pak vařte při 70 °C po dobu 60 minut.
- Poté přendejte sáček do mísy s ledem, aby ustal proces varu. Sceďte (jahody a rebarboru použijete na plnění knedlíků), tekutinu si nechte stranou, bude se ještě hodit na rozvar.
- Mezitím dejte kynout těsto na knedlíky. Mouku spolu s cukrem, solí, vejcem (které bude ideálně pokojové teploty) vložte do mísy od robota.
- Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké!). Přilijte mléko do mísy k ostatním ingrediencím, rozdrobte droždí a pomocí nástavce v podobě háku vypracujte hladké těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi 45 minut.
- Nakynuté těsto na knedlíky rozdělte na osm stejně velkých částí. Naplňte je scezenou rebarborou s jahodami a ušoulejte knedlík. Přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout (pokud budete knedlíky vařit v páře v troubě, tak je přendejte na plech, ideálně s dírkami).
- Poté je buď vařte v páře v parní troubě (dle návodu trouby), nebo v parním hrnci po dobu 25 minut. Pokud tyto možnosti nemáte, vařte knedlíky v hrnci s vodou asi 10 minut. Uvařené knedlíky propíchejte špejlí (aby se „odfoukly“) a pomažte je rozpuštěným máslem (neokorají a nelepí se k sobě).
- Zbylé jahody a rebarboru povařte se scezenou tekutinou, která zůstala ze sous vide. Knedlíky podávejte s rozvarem, nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a ještě je zalijte rozpuštěným máslem. Ozdobte čerstvými jahodami.
Další recepty na jahodové knedlíky, které byste měli doma vyzkoušet
Nebo si je můžete připravit rovnou podle našeho videoreceptu
Kompletní recept ZDE