Proč husy prozradily sv. Martina a jak vznikla známá tradice? Přečtěte si víc o svatomartinské huse
Zdroj: iStock
Proč husy prozradily sv. Martina a jak vznikla známá tradice? Přečtěte si víc o svatomartinské huse
Zdroj:
iStock
Svatomartinská husa na svátečním stole patří neodmyslitelně k listopadu v téměř každé české domácnosti. Vypečená křupavá kůrka, voňavé maso a sklenka mladého vína. To je kombinace, na kterou čekáme celý podzim! Husa však nemusí být jen slavnostní pokrm na jediný večer. Když se na ni podíváte očima našich předků, objevíte tradici, příběh i překvapivě praktickou inspiraci do kuchyně.
Svatý Martin versus husy
Napadlo vás někdy, proč se 11. listopadu jí zrovna husa? Pro odpověď je třeba vydat se do dávné historie. Dle legendy byl svatý Martin známý svou dobrotou, obětavostí a skromností. Jednou v zimě, když se vracel do tábora, potkal u brány promrzlého žebráka. Neměl u sebe jídlo ani peníze, a tak mečem rozsekl svůj vojenský plášť a polovinu promrzlému žebrákovi daroval, aby ho zahřál. V noci se mu pak zdál sen, v němž se žebrák objevil mezi anděly a děkoval Martinovi za záchranu.
Lidé si Martina pro jeho laskavost vážili a zvolili ho biskupem. Skromný Martin se však bránil a schoval se před vlastním zvolením do husince. Neposedné husy jeho úkryt svým kejháním nakonec prozradily, a právě proto symbolicky k jeho svátku patří zrovna pečená husa. A protože listopad býval zároveň časem zakončení zemědělského roku a odměn pro čeledíny, pečená husa se stala i symbolem hojnosti a oslav.
Jak na správnou husí pečínku?
Dobrá pečená husa si žádá kvalitní přípravu, čas a trochu trpělivosti. Základem je maso nasolit už den předem, aby se řádně proleželo. S kořením to nepřehánějte. Použijte jen to, co podpoří její výraznou chuť, ale nepřebije ji. Ideální je kombinace soli a kmínu, popřípadě špetka majoránky. V troubě se pak husa peče pomalu, při nižší teplotě, a pravidelně se přelévá vlastní šťávou. Díky ní zůstane pečeně krásně šťavnatá a zároveň získá dokonale křupavou kůrčičku.
Husí sádlo, které se při pečení uvolní, určitě nevylévejte! Jedná se o tekutý poklad, který dodá chuť třeba bramborovým plackám nebo se hodí jen tak na chleba se špetkou soli. Ke slavnostní huse se pak tradičně podává červené nebo bílé zelí a knedlíky, ale fantazii se meze nekladou. Zkusit můžete místo těžkých příloh třeba pečenou zeleninu, odlehčené špecle nebo pečená jablka s rozmarýnem.
Beze zbytku a s fantazií
Až se rodina dosyta nají, zůstane obvykle ještě dost přebytečných kostí a kousků masa, které by však byla škoda vyhodit. Spotřebovat se dá totiž každá část pečínky. Z kostry se dá připravit poctivý vývar, který lze využít jako základ nejrůznějších polévek. Zbylé sádlo se hodí skvěle na lahůdkovou pomazánku a ze škvarků vytvoříte křupavou dobrotu k pivu. Co se zbylého masa týče, skvělým tipem je masová nádivka. Voňavou směs pečiva, bylinek a kousků husy si můžete upéct jako samostatné jídlo nebo netradiční přílohu. Je to ideální způsob, jak hostinu prodloužit i na další den a vychutnat si husu v úplně jiné podobě.
Obdobně můžete připravit i kachnu. Hodit se vám bude náš návodný videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu
Masová nádivka ze svatomartinské husy
Ingredience:
200–300 g zbylého masa ze svatomartinské husy
150 g uzeného bůčku
1 malá cibule
6 starších rohlíků
100 ml mléka (např. Tatra)
1 hrst čerstvých bylinek (např. petrželky)
2 stroužky česneku
trošičku soli
pepř a muškátový oříšek
5 vajec
1 hrst mandlových lupínků
máslo Tatra na vymazání
Upečte si nevšední nádivku ze zbylé husy
Zdroj: Tatra
Upečte si nevšední nádivku ze zbylé husy
Zdroj:
Tatra
Postup přípravy:
Starší rohlíky nakrájejte na menší kostičky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut dokřupava.
Uzený bůček nakrájejte na kostky, krátce opečte na pánvi společně s cibulkou nadrobno a dejte stranou zchladnout. Zbylé husí maso natrhejte a vybrané čerstvé bylinky překrojte na menší kusy.
Zchladlé a upečené kostičky rohlíku zalijte mlékem, přisypte maso, bůček, bylinky, prolisovaný česnek a okořeňte (se solí to nepřehánějte, maso už je slané). Na závěr přidejte žloutky z vajec a dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně přimíchejte k hotové směsi.
Vybrané mističky vymažte máslem, přendejte do nich připravenou nádivku, zasypte mandlovými lupínky a pečte dozlatova na 180 °C max. 30 minut.
Zdroj: Anna Koníčková (Botticelli)