Lukáš Soukup

Husí kaldoun s drůbky, játrovými knedlíčky, domácími nudlemi a zeleninou

Moje hodnocení
1x

Těšíte se na tradiční svatomartinské hody? Pak byste na slavnostní menu měli určitě přidat husí kaldoun! Jeden skvělý recept pro vás máme, přímo od šéfkuchaře restaurace Brambory na Pankráci – Lukáše Soukupa. Příprava sice nějaký čas zabere, ale ten výsledek!

5 porcí
300 minut
česká

Vývar:

Játrové knedlíčky:

Kaldoun:

Postup přípravy:

  1. Vývar: Mrkev, celer, petržel důkladně omyjte a česnek oloupejte. Cibuli oloupejte a rozpulte. Drůbeží skelet omyjte, nasekejte a spolu s droby dejte do hrnce.

  2. Zalijte studenou vodou tak, aby byl skelet ponořený – cca 3 l vody, přidejte překrájenou zeleninu. Přiveďte k varu.

  3. Po chvíli se na povrchu začne objevovat pěna, kterou postupně naběračkou seberte a vyhoďte. Přidejte koření, osolte a táhněte na mírném plamení 3 hodiny. Vývar sceďte, oberte maso ze skeletu a pokrájejte droby na menší kousky.

  4. Knedlíčky: Česnek oloupejte a prolisujte, játra zbavte bílých částí. Nahrubo umelte. Dejte do mísy, přidejte vejce, máslo, česnek a majoránku, kterou do jater promněte v dlani, dobře osolte a opepřete a vše promíchejte.

  5. Těsto zahustěte strouhankou, důkladně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout. Těsto během té doby zhoustne. Na stole posypaném strouhankou vyválejte z těsta váleček, který nakrájejte na stejně velké kousky a začněte dělat kuličky.

  6. Knedlíčky vkládejte do osolené vody. Vařte na mírném ohni 4 minut, dokud nevyplavou na povrch. Hotové knedlíčky vkládejte děrovanou lžící do studené vody.

  7. Kaldoun: Mrkev, celer, petržel nakrájejte na kostičky a cibuli najemno. V kastrolu rozehřejte máslo a orestujte cibuli s kořenovou zeleninou a růžičkami květáku. Zeleninu restujte zlehka na barvu, poté přisypte mouku a dále restujte 2 minuty. Zalijte husím vývarem, důkladně míchejte a přiveďte k varu.

  8. Zmírněte plamen, osolte, opepřete a nechte vařit 20 minut. Poté přidejte špetku muškátového oříšku, smetanu, domácí nudle a ještě chvilku provařte. Nakonec do polévky přidejte játrové knedlíčky, droby a maso, aby se prohřálo. Můžete posypat nasekanou velkolistou petrželkou.

Vyzkoušejte také drůbeží kaldoun s nudlemi podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Kompletní recept najdete ZDE

Svatomartinské menu v restauracích sítě Together

Na co si letos vsadíte? Přijede sv. Martin na bílém koni a přinese s sebou sněhové vločky, nebo zase bude na blátě? Těžko říct, že? Pokud ale rádi sázíte na jistotu, pak svátek sv. Martina strávíte ve společnosti vybraných podniků gastro aliance Together, které chystají do křupava upečené týdenní svatomartinské menu. A to nejen tradiční husí, ale i kachní.

Protože nejlepší je si dát husu od těch, kteří vědí, jak ji skutečně dobře připravit, pojďme se seznámit s husím menu ve Vinohradském Parlamentu a Bramborách na Pankráci. V obou restauracích se můžete těšit na sváteční husí kaldoun s drůbky, husí stehno i husí roládu. Pokud se vydáte za svatomartinským menu jako celá rodina nebo půjdete ve čtyřech, výběr vám usnadní celá pečená kachna s variací knedlíků a zelí. Restaurace Brambory nabídne i škubánky s trhaným husím masem se šťávou a karamelizovanými hruškami a Vinohradský Parlament zase langoše s pečeným trhaným husím masem se zelným salátem a klobásovou drobenkou. Pro ty, co nebudou mít takový hlad, bude tamtéž v nabídce husí játrovka s topinkami a hruškovým pyré. Pokud se ani do jedné restaurace nedostanete přímo na svátek sv. Martina, nesmutněte. Sváteční menu ve Vinohradském Parlamentu budou mít od 8. do 14. a v restauraci Brambory od 9. do 15. listopadu.

Nebo si chcete připravit další famózní polévku? Zkuste tuto milionovou podle našeho videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lukáš Soukup


Přečtěte si také

Recepty