Akademie kvality

Prázdniny na talíři: Opečené bramborové škubánky s mletým mákem a tvarohem

Moje hodnocení
5x

Bez tohoto jednoduchého jídla si léto u babičky ani nedokážeme představit – pojďme si připravit škubánky s mákem. Klasický recept, který je neodolatelně chutný a existuje mnoho způsobů, jak jej připravit. Škubánky je totiž možné připravit kulaté, šišaté, zavinuté, ale také v podobě placiček. Někdo je podává jen tak, někdo je ještě opéká, čímž získají krásnou křupavou chuť. Jsou tak univerzální, že je lze upravovat podle vlastní chuti. Můžete zvolit makovou posypku s cukrem a přidat i tvaroh, který dodá celému pokrmu na svěžesti.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

A proč se vlastně této bramborové pochoutce říká škubánek? Název pochází od slova „škubat“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy, kdy se těsto „škube“ do drobných kousků. Ne všude v Česku však najdete škubánky – v oblasti východních Čech se jim říkalo „trpálky“, na Rožmitálsku „šterc“, na Soběslavsku „šuška“ a v západních Čechách můžeme najít „kucmoch“, či „kucmouch“. Zde se ale také může jednat  o na slano připravenou bramborovou placku.

Postup přípravy

  1. Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvařte v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor sceďte do misky a nechte bokem.
  2. Do brambor přidejte hrubou mouku a na mírném plamenu nechte pařit po dobu přibližně 10 min.
  3. Poté uhněťte v hladké těsto. Podle potřeby můžete přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku.
  4. Z těsta tvarujte noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jste omastěte v másle nebo sádle.
  5. Noky poté opečte dozlatova na sádle.
  6. Opečené noky posypejte moučkovým cukrem, mletým mákem, přidejte tvaroh a polijte rozpuštěným máslem.
PRIMA TIP: Škubánky můžete udělat i na slano. Stačí orestovat cibulku na sádle a celé to posypat opraženou slaninou.

Skvělé jsou i placky z vařených brambor, které můžete připravit podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty