Suroviny
- brambory 1 kg
- hrubá mouka 350 g
- moučkový cukr 150 g
- sádlo 100 g
- mletý mák 150 g
- máslo 200 g
- měkký tvaroh 250 g
- sůl
A proč se vlastně této bramborové pochoutce říká škubánek? Název pochází od slova „škubat“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy, kdy se těsto „škube“ do drobných kousků. Ne všude v Česku však najdete škubánky – v oblasti východních Čech se jim říkalo „trpálky“, na Rožmitálsku „šterc“, na Soběslavsku „šuška“ a v západních Čechách můžeme najít „kucmoch“, či „kucmouch“. Zde se ale také může jednat o na slano připravenou bramborovou placku.
Postup přípravy
- Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvařte v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor sceďte do misky a nechte bokem.
- Do brambor přidejte hrubou mouku a na mírném plamenu nechte pařit po dobu přibližně 10 min.
- Poté uhněťte v hladké těsto. Podle potřeby můžete přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku.
- Z těsta tvarujte noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jste omastěte v másle nebo sádle.
- Noky poté opečte dozlatova na sádle.
- Opečené noky posypejte moučkovým cukrem, mletým mákem, přidejte tvaroh a polijte rozpuštěným máslem.
PRIMA TIP: Škubánky můžete udělat i na slano. Stačí orestovat cibulku na sádle a celé to posypat opraženou slaninou.
Opečené bramborové škubánky s mletým mákem a tvarohem Zdroj: Akademie kvality
Skvělé jsou i placky z vařených brambor, které můžete připravit podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE