Pyttipanna – skandinávské zapečené brambory s masem a vejci

Moje hodnocení
5x

Rychlý pokrm populární po celé Skandinávii funguje jako vydatná snídaně, zejména po veselé noci, ale i jako oběd i večeře. Zužitkovávají se do něj kousky zbylé pečeně, zejména hovězí a vepřové, je to takové pondělní jídlo. Ale pozor – nikdo z místních se na něj nedívá jako na druhou jakost, spíš naopak! Nakládaná řepa mu dodá navinulou říznost, fazolka svěží švih.

4 porce
30 minut
skandinávská

Suroviny

  • uvařené malé pevné brambory ve slupce 500 g
  • zbylé pečené maso, hovězí a/nebo vepřové, nakrájené na 1cm kousky 300 g
  • cibule 200 g
  • slanina, nakrájená na proužky 75 g
  • máslo 25 g
  • olivový olej
  • hladkolistá petržel, nadrobno nasekaná 1 lžíce
  • sůl (vejce) 4–8 ks
  • zelené fazolky, oblanšírované ve vroucí vodě 1 hrst
  • nakládaná červená řepa, nakrájená na plátky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • případně střik worcesterské nebo sójové omáčky

Postup přípravy

  1. Brambory nakrájejte na zhruba stejné kousky jako maso. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte máslo a přidejte trošku oleje. Až se rozehřeje, vsypte brambory a opečte je dozlatova. Vyndejte je děrovanou naběračkou.
  3. Do pánve přidejte trochu oleje, vsypte cibuli a slaninu a opékejte, až cibule zezlátne a slanina pustí tuk. Přidejte maso, nechte ho prohřát, a pak opatrně vmíchejte brambory, případně ve dvou dávkách, aby se nerozpadly.
  4. Osolte, opepřete a nechte v mírně rozehřáté troubě, aby směs zůstala teplá. V jiné pánvi osmažte vejce (počet řiďte velikostí vajec a hladem strávníků).
  5. Na každou porci brambor s masem položte vejce, vše osolte, opepřete, případně zastříkněte omáčkou, přidejte pár fazolek a plátků řepy a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty