Pyttipanna – skandinávské zapečené brambory s masem a vejci
Zdroj: Marek Kučera
Pyttipanna – skandinávské zapečené brambory s masem a vejci
Zdroj:
Marek Kučera
Rychlý pokrm populární po celé Skandinávii funguje jako vydatná snídaně, zejména po veselé noci, ale i jako oběd i večeře. Zužitkovávají se do něj kousky zbylé pečeně, zejména hovězí a vepřové, je to takové pondělní jídlo. Ale pozor – nikdo z místních se na něj nedívá jako na druhou jakost, spíš naopak! Nakládaná řepa mu dodá navinulou říznost, fazolka svěží švih.
4 porce
30 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Brambory nakrájejte na zhruba stejné kousky jako maso. Cibuli nakrájejte nadrobno.
-
Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte máslo a přidejte trošku oleje. Až se rozehřeje, vsypte brambory a opečte je dozlatova. Vyndejte je děrovanou naběračkou.
-
Do pánve přidejte trochu oleje, vsypte cibuli a slaninu a opékejte, až cibule zezlátne a slanina pustí tuk. Přidejte maso, nechte ho prohřát, a pak opatrně vmíchejte brambory, případně ve dvou dávkách, aby se nerozpadly.
-
Osolte, opepřete a nechte v mírně rozehřáté troubě, aby směs zůstala teplá. V jiné pánvi osmažte vejce (počet řiďte velikostí vajec a hladem strávníků).
-
Na každou porci brambor s masem položte vejce, vše osolte, opepřete, případně zastříkněte omáčkou, přidejte pár fazolek a plátků řepy a podávejte.
Pyttipanna – skandinávské zapečené brambory s masem a vejci
Zdroj: Marek Kučera
Pyttipanna – skandinávské zapečené brambory s masem a vejci
Zdroj:
Marek Kučera