Suroviny
- uvařené malé pevné brambory ve slupce 500 g
- zbylé pečené maso, hovězí a/nebo vepřové, nakrájené na 1cm kousky 300 g
- cibule 200 g
- slanina, nakrájená na proužky 75 g
- máslo 25 g
- olivový olej
- hladkolistá petržel, nadrobno nasekaná 1 lžíce
- sůl (vejce) 4–8 ks
- zelené fazolky, oblanšírované ve vroucí vodě 1 hrst
- nakládaná červená řepa, nakrájená na plátky
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- případně střik worcesterské nebo sójové omáčky
Postup přípravy
- Brambory nakrájejte na zhruba stejné kousky jako maso. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte máslo a přidejte trošku oleje. Až se rozehřeje, vsypte brambory a opečte je dozlatova. Vyndejte je děrovanou naběračkou.
- Do pánve přidejte trochu oleje, vsypte cibuli a slaninu a opékejte, až cibule zezlátne a slanina pustí tuk. Přidejte maso, nechte ho prohřát, a pak opatrně vmíchejte brambory, případně ve dvou dávkách, aby se nerozpadly.
- Osolte, opepřete a nechte v mírně rozehřáté troubě, aby směs zůstala teplá. V jiné pánvi osmažte vejce (počet řiďte velikostí vajec a hladem strávníků).
- Na každou porci brambor s masem položte vejce, vše osolte, opepřete, případně zastříkněte omáčkou, přidejte pár fazolek a plátků řepy a podávejte.
Pyttipanna – skandinávské zapečené brambory s masem a vejci Zdroj: Marek Kučera