Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Pečené brambory Welsh Rarebit se sýrem a worcesterskou omáčkou

Moje hodnocení
5x

Název představuje přesmyčku z podobně znějícího anglického slova králík, ale maso v tomto národním velšském jídle nehledejte. Jedná se totiž o zapečený toust se sýrem. Ano, to milují potomci Keltů ze všeho nejvíc. V plískanicích a lezavé zimě je to nejrychleji připravené jednoduché jídlo, které zahřeje po těle i v duši. V tomto receptu chléb nahrazují brambory, čímž vzniká sice o něco málo časově náročnější, ale o to lahodnější pokrm, po kterém rozhodně nebudete mít hlad. Variovat ho můžete různými náplněmi.

2 porce
30 minut
anglická

Suroviny

  • brambory (velké brambory) 2 ks (á 200 g)
  • worcesterská omáčka 2 lžičky
  • mletá hořčice 1 lžička
  • granulovaný česnek 1/2 lžičky
  • čerstvý sýr 75 g
  • jarní cibulka 4 ks
  • nízkotučný čedar 40 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • nízkotučný sprej na vaření

Postup přípravy

  1. Brambory očistěte kartáčkem, propíchněte je vidličkou a upečte je v mikrovlnce 7 minut na vysoký stupeň. Pokud mikrovlnku nemáte, upečte je v troubě předehřáté na 180 °C doměkka, trvá to zhruba 45 minut.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C. Upečené brambory nechte trochu zchladnout. Rozkrojte je podélně napůl a dužinu vydlabejte. Slupku neporušte, poslouží jako obal.
  3. Bramborovou dužinu rozmačkejte v míse vidličkou a promíchejte ji s 1 lžičkou worcesterské omáčky, mletou hořčicí, granulovaným česnekem a čerstvým sýrem. Osolte a opepřete podle chuti. Jarní cibulku očistěte, nasekejte nadrobno a vmíchejte do bramborové směsi.
  4. Vnější stranu bramborových slupek postříkejte nízkotučným sprejem. Vyskládejte je na plech a naplňte bramborovou směsí. Posypte strouhaným čedarem a zakápněte zbylou worcesterskou omáčkou. Pečte 10 minut v předehřáté troubě, až sýr začne bublat. Ihned podávejte.

PRIMA TIP: Granulovaný česnek je sušený mletý česnek, kterým jednoduše dochutíte jídla. Dodají mu jemnou česnekovou chuť bez výrazného aroma. Sušený česnek také nezpůsobuje problémy s trávením, což některým lidem vadí u čerstvého česneku. Koupíte ho v oddělení koření.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty