zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pečené brambory Welsh Rarebit se sýrem a worcesterskou omáčkou
Autor: Další špetka chuti Pečené brambory Welsh Rarebit se sýrem a worcesterskou omáčkou

Pečené brambory Welsh Rarebit se sýrem a worcesterskou omáčkou

Hodnoceno: 4x
Název představuje přesmyčku z podobně znějícího anglického slova králík, ale maso v tomto národním velšském jídle nehledejte. Jedná se totiž o zapečený toust se sýrem. Ano, to milují potomci Keltů ze všeho nejvíc. V plískanicích a lezavé zimě je to nejrychleji připravené jednoduché jídlo, které zahřeje po těle i v duši. V tomto receptu chléb nahrazují brambory, čímž vzniká sice o něco málo časově náročnější, ale o to lahodnější pokrm, po kterém rozhodně nebudete mít hlad. Variovat ho můžete různými náplněmi.
do 30 minut
2 porce

reklama

Postup

  1. Brambory očistěte kartáčkem, propíchněte je vidličkou a upečte je v mikrovlnce 7 minut na vysoký stupeň. Pokud mikrovlnku nemáte, upečte je v troubě předehřáté na 180 °C doměkka, trvá to zhruba 45 minut. 
  2. Troubu předehřejte na 200 °C. Upečené brambory nechte trochu zchladnout. Rozkrojte je podélně napůl a dužinu vydlabejte. Slupku neporušte, poslouží jako obal. 
  3. Bramborovou dužinu rozmačkejte v míse vidličkou a promíchejte ji s 1 lžičkou worcesterské omáčky, mletou hořčicí, granulovaným česnekem a čerstvým sýrem. Osolte a opepřete podle chuti. Jarní cibulku očistěte, nasekejte nadrobno a vmíchejte do bramborové směsi. 
  4. Vnější stranu bramborových slupek postříkejte nízkotučným sprejem. Vyskládejte je na plech a naplňte bramborovou směsí. Posypte strouhaným čedarem a zakápněte zbylou worcesterskou omáčkou. Pečte 10 minut v předehřáté troubě, až sýr začne bublat. Ihned podávejte. 

PRIMA TIP: Granulovaný česnek je sušený mletý česnek, kterým jednoduše dochutíte jídla. Dodají mu jemnou česnekovou chuť bez výrazného aroma. Sušený česnek také nezpůsobuje problémy s trávením, což některým lidem vadí u čerstvého česneku. Koupíte ho v oddělení koření. 

Pečené brambory Welsh Rarebit se sýrem a worcesterskou omáčkou
Autor: Další špetka chuti Pečené brambory Welsh Rarebit se sýrem a worcesterskou omáčkou

reklama

Další špetka chuti
Kate Allinsonová a Kay Featherstonová

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).