redakce Prima FRESH

Poklady německé kuchyně: Zwirl neboli šterc – trhané opečené bramborové těsto

Moje hodnocení
2x

Tohle starodávné jídlo, které měly v zápisníčcích i naše prababičky, pochází z Horní Falce a honosí se ještě spoustou dalších místních názvů. Nejdůležitější ale je, aby se muškátem vonící (zase ta starodávná vůně!) bramborové těsto opékalo v kouscích, nikoliv jako placka. Zatímco suroviny jsou více než prosté, na způsobu přípravy záleží.

4 porce
30 minut
německá

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ještě horké brambory oloupejte a protlačte lisem. Nechte vychladnout, můžete i přes noc.
  2. Hmotu promíchejte s moukou, solí a muškátem. Promíchávejte zlehka, nehněťte. Rozehřejte olej v pánvi, vsypte bramborovou směs a opékejte ji, přičemž do ní stále šťouchejte plochou obracečkou, aby se tvořily jakési velké drobky či cucky a opékaly se ze všech stran.
PRIMA TIP: Zwirl se často podává jako příloha třeba k masu podobně jako noky, ale často také jako samostatné jídlo, například s dušeným zelím či s bylinkovým tvarohem. Ale oblíbený je i k jablečnému pyré či kompotu, tedy nasladko.

Vyzkoušejte také tradiční české placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty