Suroviny
- brambory (čerstvě uvařené ve slupce) 1 kg
- hladká mouka 300–400 g
- olej na smažení
- sůl
- muškátový oříšek (nebo květ)
Postup přípravy
- Ještě horké brambory oloupejte a protlačte lisem. Nechte vychladnout, můžete i přes noc.
- Hmotu promíchejte s moukou, solí a muškátem. Promíchávejte zlehka, nehněťte. Rozehřejte olej v pánvi, vsypte bramborovou směs a opékejte ji, přičemž do ní stále šťouchejte plochou obracečkou, aby se tvořily jakési velké drobky či cucky a opékaly se ze všech stran.
PRIMA TIP: Zwirl se často podává jako příloha třeba k masu podobně jako noky, ale často také jako samostatné jídlo, například s dušeným zelím či s bylinkovým tvarohem. Ale oblíbený je i k jablečnému pyré či kompotu, tedy nasladko.
Poklady německé kuchyně: Zwirl neboli šterc Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte také tradiční české placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE