Suroviny
- středně velké moučné brambory, neoloupané, ale dobře očištěné 6 ks
- změklé máslo, utřené se solí a znovu ztuhlé 6 lžic
- česnek (česnek, rozetřený) 1 stroužek
- anglická slanina, nakrájená nadrobno 6 plátků
- vyzrálý čedar 6 plátků
- řecký jogurt nebo zakysaná smetana 1 kelímek
- jarní cibulky, nakrájené nadrobno 4 ks
- případně rozdrobený sýr s modrou plísní
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nakrojte v asi 3mm intervalech, ale nedokrojte je úplně. Postavte je na plech vyložený papírem na pečení.
- Zářezy potřete česnekem a vložte do nich tenké plátky másla – nedávejte máslo do každého zářezu. Brambory osolte a opepřete, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až budou zvnějšku křupavé a uvnitř propečené.
- Mezitím vyškvařte slaninu a nechte ji na ubrouscích odsát přebytečný tuk.
- Upečené brambory vyndejte z trouby a do několika zářezů vložte rozkrájené plátky sýra. Brambory posypte vyškvařenou slaninou a vraťte je do trouby na asi 5 minut, až se sýr roztaví.
- Podávejte je přelité jogurtem nebo zakysanou smetanou, posypané nakrájenou jarní cibulkou, případně rozdrobeným plísňovým sýrem.
Plněné zapečené brambory Hasselback se slaninou a sýrem Zdroj: Marek Kučera