Plněné zapečené brambory Hasselback se slaninou a sýrem
Zdroj: Marek Kučera
Plněné zapečené brambory Hasselback se slaninou a sýrem
Zdroj:
Marek Kučera
Tady se spojily dva proudy – vtipné „proužkované“ pečené brambory, pojmenované podle jedné skandinávské restaurace, kde je poprvé takto připravili, a skromné britské pečené brambory s náplní ze slaniny a sýra. Z přílohy tak vzniklo celé jídlo a z hospodské klasiky se stal domácí miláček.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nakrojte v asi 3mm intervalech, ale nedokrojte je úplně. Postavte je na plech vyložený papírem na pečení.
-
Zářezy potřete česnekem a vložte do nich tenké plátky másla – nedávejte máslo do každého zářezu. Brambory osolte a opepřete, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až budou zvnějšku křupavé a uvnitř propečené.
-
Mezitím vyškvařte slaninu a nechte ji na ubrouscích odsát přebytečný tuk.
-
Upečené brambory vyndejte z trouby a do několika zářezů vložte rozkrájené plátky sýra. Brambory posypte vyškvařenou slaninou a vraťte je do trouby na asi 5 minut, až se sýr roztaví.
-
Podávejte je přelité jogurtem nebo zakysanou smetanou, posypané nakrájenou jarní cibulkou, případně rozdrobeným plísňovým sýrem.
Plněné zapečené brambory Hasselback se slaninou a sýrem 2
Zdroj: Marek Kučera
Plněné zapečené brambory Hasselback se slaninou a sýrem 2
Zdroj:
Marek Kučera