Plněné zapečené brambory Hasselback se slaninou a sýrem

Moje hodnocení
7x

Tady se spojily dva proudy – vtipné „proužkované“ pečené brambory, pojmenované podle jedné skandinávské restaurace, kde je poprvé takto připravili, a skromné britské pečené brambory s náplní ze slaniny a sýra. Z přílohy tak vzniklo celé jídlo a z hospodské klasiky se stal domácí miláček.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • středně velké moučné brambory, neoloupané, ale dobře očištěné 6 ks
  • změklé máslo, utřené se solí a znovu ztuhlé 6 lžic
  • česnek (česnek, rozetřený) 1 stroužek
  • anglická slanina, nakrájená nadrobno 6 plátků
  • vyzrálý čedar 6 plátků
  • řecký jogurt nebo zakysaná smetana 1 kelímek
  • jarní cibulky, nakrájené nadrobno 4 ks
  • případně rozdrobený sýr s modrou plísní

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nakrojte v asi 3mm intervalech, ale nedokrojte je úplně. Postavte je na plech vyložený papírem na pečení.
  2. Zářezy potřete česnekem a vložte do nich tenké plátky másla – nedávejte máslo do každého zářezu. Brambory osolte a opepřete, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až budou zvnějšku křupavé a uvnitř propečené.
  3. Mezitím vyškvařte slaninu a nechte ji na ubrouscích odsát přebytečný tuk.
  4. Upečené brambory vyndejte z trouby a do několika zářezů vložte rozkrájené plátky sýra. Brambory posypte vyškvařenou slaninou a vraťte je do trouby na asi 5 minut, až se sýr roztaví.
  5. Podávejte je přelité jogurtem nebo zakysanou smetanou, posypané nakrájenou jarní cibulkou, případně rozdrobeným plísňovým sýrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty