Suroviny
- hřiby 500 g
- brambory (střední ) 4–6 ks
- víno Marsala (sladké dezertní ) 50 ml
- vývar (silný hovězí nebo kuřecí ) 300 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- tymián
- petrželová nať
- rostlinný olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Omyté a osušené brambory dejte do zapékací mísy, posypte solí, zakapejte olejem a dejte do předehřáté trouby na 180 °C péct zhruba hodinu.
- Mezitím očištěné houby pokrájejte na kousky. Rozpalte pánev a na oleji osmahněte houby do zlatavé barvy, osolte a přilijte víno.
- Flambujte (pokuď nemáte plynový sporák jako já, stačí podpálit špejle a dát do pánve, chvilku to vypadá strašidelně, ale nebojte za chvilku, alkohol vyhoří a plamen zmizí).
- Poté přilijte vývar, přidejte snítku čerstvého tymiánu a vařte zhruba 5 minut. Přilijte smetanu a opět chvilku vařte, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Nakonec dochuťte čerstvým mletým pepřem a přidejte nasekanou petrželku.
- Omáčku podávejte s pečeným bramborem.
Pečené brambory s omáčkou z hříbků 1 Zdroj: Garden & Kitchen