Pečené brambory s omáčkou z hříbků

Moje hodnocení
4x

Je to tak, houby buď milujete, nebo nesnášíte. My na ně nedáme dopustit, a proto jsme rádi za každý skvělý recept, který je chutný a zároveň nenáročný na přípravu. Přesně jako tato omáčka z hříbků, ke které stačí jen upéct pár brambor. Naprostá lahůdka.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • hříbky 500 g
  • střední brambory 4–6 ks
  • sladké dezertní víno Marsala 50 ml
  • silný hovězí nebo kuřecí vývar 300 ml
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • tymián, petrželková nať
  • vejce (sůl, pepř)
  • rostlinný olej

Postup přípravy

  1. Omyté a osušené brambory dejte do zapékací mísy, posypte solí, zakapejte olejem a dejte do předehřáté trouby na 180 °C péct zhruba hodinu.
  2. Mezitím očištěné houby pokrájejte na kousky. Rozpalte pánev a na oleji osmahněte houby do zlatavé barvy, osolte a přilijte víno.
  3. Flambujte (pokuď nemáte plynový sporák jako já, stačí podpálit špejle a dát do pánve, chvilku to vypadá strašidelně, ale nebojte za chvilku, alkohol vyhoří a plamen zmizí).
  4. Poté přilijte vývar, přidejte snítku čerstvého tymiánu a vařte zhruba 5 minut. Přilijte smetanu a opět chvilku vařte, dokud omáčka trochu nezhoustne.
  5. Nakonec dochuťte čerstvým mletým pepřem a přidejte nasekanou petrželku.
  6. Omáčku podávejte s pečeným bramborem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Garden & Kitchen


Přečtěte si také

Recepty