Suroviny
- hladká mouka 400 g
- voda 180 g
- olivový olej 3 lžíce
- sůl 1 lžička
- droždí 10 g
- černé olivy 2 lžíce
- rozmarýn 1 snítka
Dip
- zakysaná smetana 1 větší kelímek
- sušená rajčata 8 ks
- bazalka 8 lístků
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Smíchejte mouku, olivový olej, sůl, nasekané olivy a nasekaný rozmarýn. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a nalijte do směsi. Uhněťte v pružné těsto (pokud bude neforemné, přidejte pár kapek vody, pokud bude lepkavé, přidejte trošku hladké mouky). Správně připravené těsto je pružné a nelepí.
- Nechte chvilku odpočinout a poté vyválejte velmi tenké válečky, protože tyčinky při pečení zvětší svůj objem o 1/2. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut. Dobře upečené tyčinky poznáte tak, že mají zlatavou barvu a jsou křupavé.
- V průběhu pečení si připravte dip. Smíchejte zakysanou smetanu, nasekaná sušená rajčata, bazalku, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s upečenými tyčinkami.