Grissini – recept na tradiční italské tyčinky
Zdroj: Neplecha na plechu
Grissini – recept na tradiční italské tyčinky
Zdroj:
Neplecha na plechu
Italské tyčinky grissini se těší oblibě už přes 300 let. První zmínka o receptu pochází z roku 1679. Hodí se totiž jako rychlá svačina, nevšední předkrm, občerstvení na party, na výlet či ke sklence vína. Zpravidla se podávají samotné, verze s prosciuttem a rukolou pochází ze severu Jižního Tyrolska.
K podávání
-
špek
(jihotyrolský špek nebo prosciutto)
10 plátků
-
špenát
(lístky špenátu)
2 hrsti
Postup přípravy
-
Obě mouky prosejte do větší mísy. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj 100 ml vlažné vody, rozdrobte do ní droždí a zlehka promíchejte s trochou mouky, aby vznikl kvásek. Nechte 15 minut vzejít, na povrchu se objeví bublinky. Oříšky namelte najemno.
-
Vykynutý kvásek promíchejte s moukou, osolte, přidejte bylinky, mleté ořechy, olej a zbylou vodu a dobře promíchejte. Směs vyklopte na lehce pomoučený vál nebo silikonovou podložku a prohněťte na hladké těsto. Můžete také použít nástavec hnětací hák v robotu. Těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
-
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky a vyválejte z nich 5 mm silné válečky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem s malými rozestupy. Nechte je ještě 30 minut kynout.
-
Troubu předehřejte na 200 ° C a tyčinky pečte 15 minut dozlatova. Nechte je zchladnout.
-
Plátky špeku či prosciutta rozkrojte napůl a spolu s lístky špenátu je omotejte kolem tyčinek.
Grissini – recept na tradiční italské tyčinky
Zdroj: Neplecha na plechu
Grissini – recept na tradiční italské tyčinky
Zdroj:
Neplecha na plechu