Suroviny
- olivový olej 170 ml
- citrony (chemicky neošetřené) 2 ks
- česnek 6 stroužků
- římský kmín 1 lžíce
- celer (nebo 2 malé) 1 velká bulva
- červené papriky (pečené) 200 g
- lískové ořechy (loupané) 50 g + na ozdobu
- grenadina (sirup z granátového jablka) 2 lžičky
- chilli vločky (Aleppo) 1 lžička
- červený vinný ocet 1 lžička
- gorgonzola 50 g
- zakysaná smetana 80 g
- pažitka 5 g
- hladkolistá petržel (lístky na ozdobu) 5 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Do pekáče o rozměrech 23 × 32 cm vlijte olej. Z citronu oloupejte 6 pruhů tenké kůry a pak vymačkejte 50 ml šťávy. Česnek oloupejte a zmáčkněte naplocho nožem, 2 lžičky kmínu podrťte nahrubo. Celer oloupejte a nakrájejte na 6–8 klínků.
- Vše dejte do pekáče a promíchejte, aby se kousky celeru rovnoměrně obalily olejem. Rozložte je v jedné vrstvě tak, aby ležely na boku. Pekáč pevně zakryjte alobalem a celer pečte 1½ hodiny, s jedním obrácením v polovině pečení. Pak zvyšte teplotu na 180 °C, odstraňte alobal a celer dopečte 30 minut dozlatova. Křehké klínky celeru přeneste na servírovací talíř a odložte.
- Oříšky opražte nasucho v pánvi a nechte zchladnout. Odměřte 90 ml oleje, ve kterém se pekl celer, a nalijte ho do nádoby mixéru. Z pekáče vylovte stroužky česneku a citronovou kůru a přidejte je do nádoby k oleji. Papriky sceďte a přidejte je k citronu, česneku a oleji spolu s opraženými oříšky, sirupem z granátových jablek, chilli vločkami, octem, zbývajícím kmínem, ½ lžičky soli a pořádnou špetkou pepře. Rozmixujte dohladka.
- Gorgonzolu rozmělněte na kousky a promíchejte se zakysanou smetanou, nadrobno nasekanou pažitkou, špetkou soli a pepře. Omáčku uchovávejte v chladničce do doby použití.
- Na klínky celeru naneste asi dvě třetiny omáčky s červenými paprikami a lžící mezi ně utvořte kopečky krému z gorgonzoly. Povrch posypte petrželkou a nasekanými lískovými oříšky. Podávejte se zbývající omáčkou nebo krémem.
PRIMA TIP: Krém ze sýra gorgonzola lze připravit až 2 dny předem a uchovávat v chladničce. Připravíte-li ho více, hodí se skvěle k pečeným bramborám nebo zelenině.
Vyzkoušejte také celerovou pomazánku s mrkví a jablkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výborná celerová pomazánka s mrkví a jablkem