Suroviny
- červená cibule 2 ks
- olivový olej 90 ml
- mangold (barevný) 750 g
- česnek 5 stroužků
- sumah 1 lžíce + 1/2 lžičky k podávání
- citronová šťáva 65 ml (ze 3 citronů)
- sušené rozinky (zlaté) 40 g
- kopr (lístky) 2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Křupavý česnek
- česnek 5 stroužků
- olivový olej 3 lžíce
Postup přípravy
- Cibule oloupejte a nakrájejte na 1cm plátky. Ve velké pánvi rozehřejte na středním stupni 3 lžíce oleje. Přidejte cibuli, ¼ lžičky soli a pořádnou špetku pepře a za občasného promíchání opékejte cibuli doměkka zhruba 12 až 15 minut, až začne tmavnout. Pokud tmavne příliš rychle, snižte teplotu.
- Mezitím propláchněte mangold, řapíky nakrájejte na kousky dlouhé 3–4 cm, listy natrhejte na poloviny. Česnek oloupejte.
- Do opečené cibule vmíchejte 1 lžíci sumahu a přesuňte ji do mísy. Do volné pánve vlijte zbylý olej, zahřívejte ho na středním stupni a restujte řapíky mangoldu s ½ lžičkou soli 4 minuty, až se začnou zbarvovat a měknout. Občas promíchejte. Prolisujte k nim česnek a opékejte půl minuty. Po třetinách přimíchejte listy mangoldu, osolte je a opepřete a opékejte 6 až 7 minut, až listy zavadnou a většina tekutiny se odpaří. Pánev odstavte a do mangoldu vmíchejte cibuli se sumahem a polovinu citronové šťávy.
- Na křupavý česnek oloupejte stroužky a nakrájejte je na tenké plátky. V pánvi zahřívejte olej a plátky česneku na středním stupni 8 minut, až česnek začne zlátnout. Přeceďte přes kovové sítko do mísy. Do teplého česnekového oleje vmíchejte rozinky a nechte je macerovat. Jakmile vychladnou, vmíchejte do nich kopr.
- Mangoldovou směs přeneste na servírovací mísu a zakápněte zbylou citronovou šťávou. Posypte rozinkami, křupavým česnekem a sumahem navíc. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Křupavý česnek vydrží v uzavřené sklenici až týden. Olej, ve kterém se plátky smažily, můžete uchovávat až dva týdny. Dochutit jím můžete libovolné slané jídlo, křupavým česnekem posypte třeba pórky s čočkou puy a pórkovým krémem.
Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho Zdroj: Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci