Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
1x

Listová zelenina je chutná sama o sobě, ale natolik skromná, že nebude odvádět pozornost od hlavního chodu. Místo duhového mangoldu můžete použít jinou zeleninu, například špenát, kadeřávek, toskánskou kapustu nebo zelí.

4 porce
60 minut

Suroviny

Křupavý česnek

Postup přípravy

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte na 1cm plátky. Ve velké pánvi rozehřejte na středním stupni 3 lžíce oleje. Přidejte cibuli, ¼ lžičky soli a pořádnou špetku pepře a za občasného promíchání opékejte cibuli doměkka zhruba 12 až 15 minut, až začne tmavnout. Pokud tmavne příliš rychle, snižte teplotu.
  2. Mezitím propláchněte mangold, řapíky nakrájejte na kousky dlouhé 3–4 cm, listy natrhejte na poloviny. Česnek oloupejte.
  3. Do opečené cibule vmíchejte 1 lžíci sumahu a přesuňte ji do mísy. Do volné pánve vlijte zbylý olej, zahřívejte ho na středním stupni a restujte řapíky mangoldu s ½ lžičkou soli 4 minuty, až se začnou zbarvovat a měknout. Občas promíchejte. Prolisujte k nim česnek a opékejte půl minuty. Po třetinách přimíchejte listy mangoldu, osolte je a opepřete a opékejte 6 až 7 minut, až listy zavadnou a většina tekutiny se odpaří. Pánev odstavte a do mangoldu vmíchejte cibuli se sumahem a polovinu citronové šťávy.
  4. Na křupavý česnek oloupejte stroužky a nakrájejte je na tenké plátky. V pánvi zahřívejte olej a plátky česneku na středním stupni 8 minut, až česnek začne zlátnout. Přeceďte přes kovové sítko do mísy. Do teplého česnekového oleje vmíchejte rozinky a nechte je macerovat. Jakmile vychladnou, vmíchejte do nich kopr.
  5. Mangoldovou směs přeneste na servírovací mísu a zakápněte zbylou citronovou šťávou. Posypte rozinkami, křupavým česnekem a sumahem navíc. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Křupavý česnek vydrží v uzavřené sklenici až týden. Olej, ve kterém se plátky smažily, můžete uchovávat až dva týdny. Dochutit jím můžete libovolné slané jídlo, křupavým česnekem posypte třeba pórky s čočkou puy a pórkovým krémem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Další kuchařka od Yotama Ottolenghiho a jeho supertýmu kuchařů odhaluje tajemství, jak lze dobré jídlo povýšit na vynikající. Najdete v ní syté i lehké pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé s nějakým doplňkem, něčím „extra" - omáčkou, dresinkem, salsou, marinádou, křupavou posypkou… A vše můžete používat k mnoha dalším pokrmům. Na konci knihy nechybí ani základy pro dezerty.

Doufáme, že při procházení knížky a následném testování vzniknou samé extra dobré věci - pesto z jarních cibulek, petrželkový olej, marinovaný sýr feta, kokosové čatní, dresink s tahini a parmazánem, máslo kalbi, mrkvovo-zázvorový dresink, estragonová gremolata a mnoho dalšího.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty