Vejce
- šalotka 1 ks
- limetková šťáva 2 lžičky
- olivový olej 3 a 1/2 lžíce
- česnek 2 storužky
- baby špenát 200 g
- chilli papričky (zelené) 1 ks
- kurkuma 1/2 lžičky
- vejce 4 ks
Dresink
- tamarindová pasta 30 g
- limetková šťáva 1 lžíce
- rybí omáčka 1 lžička
- hnědý cukr (světlý) 2 lžičky
- koriandr (lístky, nadrobno nasekané) 2 lžíce
Postup přípravy
- Šalotku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V misce ji zakápněte limetovou šťávou, přidejte špetku soli a prsty jemně promasírujte. Nechte odležet.
- Všechny suroviny na dresink šlehejte v míse, dokud se cukr nerozpustí. Přimíchejte 2 až 4 lžičky vody, abyste dresink zředili. Množství vody závisí na druhu tamarindové pasty.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni 1 lžíci oleje. Česnek oloupejte a podrťte do oleje, opékejte ho 1½ minuty za stálého míchání, až jemně zezlátne a pak přisypte lístky špenátu. Jemně osolte a zahřívejte, až špenát zavadne, trvá to zhruba 4 minuty. Přesuňte na talíř a pánev vytřete ubrouskem.
- Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky. Do stejné pánve vlijte zbylý olej, promíchejte ho s kurkumou a zahřívejte na středním až silném stupni. Když je pánev horká, ale ještě se z ní nekouří, rozklepněte do ní vejce a bílky rychle posypte plátky chilli papričky. Vejce osolte a obracečkou oddělte bílky, aby vejce nebyla spojená. Opékejte je 3 až 4 minuty. Lžící naneste olej na bílky – na okrajích začnou zlátnout a budou křupavé, žloutek zůstává ještě mírně tekutý. Máte-li raději vejce více uvařená, opékejte je déle.
- Hotová vejce přeneste na talíř se špenátem a pokapejte kurkumovým olejem z pánve. Posypte marinovanou šalotkou a vejce zakápněte tamarindovým dresinkem. Zbývající dresink podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Strom tamarind roste v Africe a plodí jedlé ovoce v luscích. To se svařuje na sladkokyselou pikantní omáčku či pastu, oblíbenou zejména v asijské kuchyni, kde se jí dochucují saláty, polévky, masa i ryby. Tamarindovou pastu koupíte hotovou a v lednici vám dlouho vydrží. Tamarindovým dresinkem můžete pokapat pečené brambory se spoustou čerstvých bylinek nebo jím můžete dodat příjemně nakyslou chuť grilovanému steaku.
Smažená vejce s kurkumou a tamarindovým dresinkem podle Yotama Ottolenghiho Zdroj: Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci
Chcete raději klasiku? Připravte výtečná vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Další originální recepty z nové kuchařky Yotama Ottolenghiho najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH