Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Smažená vejce s kurkumou a tamarindovým dresinkem podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
2x

Smažená vejce ve velmi neobvyklém obleku! Kurkuma a chilli paprička způsobují, že pokrm stejně dobře chutná, jako vypadá. Jednoduchou, krásně barevnou snídani si připravte, kdykoliv potřebujete vzpružit.

2 porce
20 minut

Vejce

Dresink

Postup přípravy

  1. Šalotku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V misce ji zakápněte limetovou šťávou, přidejte špetku soli a prsty jemně promasírujte. Nechte odležet.
  2. Všechny suroviny na dresink šlehejte v míse, dokud se cukr nerozpustí. Přimíchejte 2 až 4 lžičky vody, abyste dresink zředili. Množství vody závisí na druhu tamarindové pasty.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni 1 lžíci oleje. Česnek oloupejte a podrťte do oleje, opékejte ho 1½ minuty za stálého míchání, až jemně zezlátne a pak přisypte lístky špenátu. Jemně osolte a zahřívejte, až špenát zavadne, trvá to zhruba 4 minuty. Přesuňte na talíř a pánev vytřete ubrouskem.
  4. Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky. Do stejné pánve vlijte zbylý olej, promíchejte ho s kurkumou a zahřívejte na středním až silném stupni. Když je pánev horká, ale ještě se z ní nekouří, rozklepněte do ní vejce a bílky rychle posypte plátky chilli papričky. Vejce osolte a obracečkou oddělte bílky, aby vejce nebyla spojená. Opékejte je 3 až 4 minuty. Lžící naneste olej na bílky – na okrajích začnou zlátnout a budou křupavé, žloutek zůstává ještě mírně tekutý. Máte-li raději vejce více uvařená, opékejte je déle.
  5. Hotová vejce přeneste na talíř se špenátem a pokapejte kurkumovým olejem z pánve. Posypte marinovanou šalotkou a vejce zakápněte tamarindovým dresinkem. Zbývající dresink podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Strom tamarind roste v Africe a plodí jedlé ovoce v luscích. To se svařuje na sladkokyselou pikantní omáčku či pastu, oblíbenou zejména v asijské kuchyni, kde se jí dochucují saláty, polévky, masa i ryby. Tamarindovou pastu koupíte hotovou a v lednici vám dlouho vydrží. Tamarindovým dresinkem můžete pokapat pečené brambory se spoustou čerstvých bylinek nebo jím můžete dodat příjemně nakyslou chuť grilovanému steaku.

Chcete raději klasiku? Připravte výtečná vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Další originální recepty z nové kuchařky Yotama Ottolenghiho najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Další kuchařka od Yotama Ottolenghiho a jeho supertýmu kuchařů odhaluje tajemství, jak lze dobré jídlo povýšit na vynikající. Najdete v ní syté i lehké pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé s nějakým doplňkem, něčím „extra" - omáčkou, dresinkem, salsou, marinádou, křupavou posypkou… A vše můžete používat k mnoha dalším pokrmům. Na konci knihy nechybí ani základy pro dezerty.

Doufáme, že při procházení knížky a následném testování vzniknou samé extra dobré věci - pesto z jarních cibulek, petrželkový olej, marinovaný sýr feta, kokosové čatní, dresink s tahini a parmazánem, máslo kalbi, mrkvovo-zázvorový dresink, estragonová gremolata a mnoho dalšího.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty