Suroviny
- zelená čočka (Puy) 300 g
- crème fraîche 75 g
- dijonská hořčice 1½ lžičky
- celozrnná hořčice 1½ lžičky
- olivový olej 3 lžíce
- uzená klobása (polská, vařená) 600 g
- cibule (velká) 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- zelená paprika 1 ks
- česnek 3 stroužky
- mangold 2 svazky (400 g)
- tymián (lístky) 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- kuřecí vývar 1 litr
- hladkolistá petržel 20 g
- šalotka (dokřupava usmažená, lze vynechat) 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Čočku důkladně propláchněte, zalijte dostatečným množstvím vody a nechte máčet.
- Crème fraîche promíchejte s oběma druhy hořčice, podle chuti osolte a opepřete a uložte do lednice.
- Ve velkém kastrolu rozehřejte na středním až vyšším stupni ½ lžíce oleje. Přidejte klobásy a opékejte je 5 minut za častého obracení, aby zhnědly ze všech stran. Přeneste je na talíř. Olej nechte v kastrolu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nakrájejte najemno. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na 1cm kostky. Česnek oloupejte. Řapíky mangoldu nakrájejte na 1cm kousky, listy natrhejte nahrubo.
- Do kastrolu nalijte zbylý olej a snižte teplotu. Přidejte cibuli, řapíky celeru a zelenou papriku a za občasného zamíchání je opékejte 12 až 15 minut, až začne zelenina zlátnout. Přidejte prolisovaný česnek, nahrubo nasekaný tymián, bobkový list a řapíky mangoldu. Restujte 2 až 3 minuty. Vmíchejte rajčatový protlak a římský kmín a zahřívejte je asi 1 minutu.
- Čočku sceďte, nasypte do kastrolu, podlijte vývarem a ochuťte 1½ lžičky soli a velkorysou špetkou pepře. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu, přiklopte a vařte 30 minut, až bude čočka měkká.
- Tyčovým mixérem mixujte čočku na jedné straně kastrolu asi 30 sekund, nerozbíjejte však všechnu. Přidejte listy mangoldu a promíchejte. Do kastrolu vraťte klobásy a zahřívejte 10 minut, až listy zavadnou a klobásy budou horké. Vmíchejte nahrubo nasekanou petrželku.
- Rozdělte do šesti misek a do každé dejte 1 lžíci crème fraîche s hořčicí, případně posypte křupavou šalotkou a podávejte.
Vyzkoušejte také klasickou čočku na kyselo s vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem
Inspirujte se i dalšími recepty od Yotama Ottolenghiho