Suroviny
- máslo 100 g
- květák (velký) 1 ks (700 g)
- kari koření (mírně ostré) 2 lžičky
- olivový olej 3 lžíce
- hladká mouka 75 g
- plnotučné mléko 675 ml
- česnek 2 stroužky
- anglická hořčice 1 a 1/2 lžíce
- čedar (zralý) 150 g
- těsto filo 6 plátků
- hladkolistá petržel (nahrubo nasekaná) 1 lžíce
- citronová kůra 1 a 1/2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Polovinu másla rozehřejte. Dno a stěny rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Pečicím papírem vyložte také větší plech.
- Květák zbavte listů, vykrojte košťál a růžičky nakrájejte na kousky velikosti sousta. Rozložte je na připravený plech a promíchejte s kari kořením, polovinou oleje, ½ lžičky soli a pořádnou špetkou pepře. Pečte asi 20 minut, až růžičky zezlátnou a propečou se.
- Mezitím připravte bešamel. Zbylé máslo nakrájejte na plátky do rendlíku a rozehřejte je. Do tekutého zlatavého másla zašlehejte pomocí metličky mouku a 1–2 minuty ji zahřívejte na středním stupni, až vznikne hustá zlatá jíška, která začne vonět po oříškách. Pomalu přilévejte mléko a stále ho zašlehávejte, aby nevznikly hrudky. Šlehejte, až se všechny suroviny spojí v hladkou omáčku. Za častého prošlehávání ji povařte 7 minut do zhoustnutí.
- Omáčku odstavte a vmíchejte do ní oloupaný a prolisovaný česnek, hořčici, nahrubo nastrouhaný sýr a špetku soli. Míchejte, až se sýr rozteče.
- Z trouby vytáhněte upečený květák a teplotu snižte na 170 °C.
- Plátky těsta filo uchovávejte pod vlhkou utěrkou, aby nevyschly. V míse smíchejte rozehřáté máslo a zbývající 1½ lžíce oleje.
- Vezměte jeden plátek těsta, potřete vrchní stranu máslem s olejem a potřenou stranou nahoru ho vložte do formy. Trochu přitlačte a okraje těsta nechte vyčnívat z formy. Potřete další plátek a položte ho na plátek na dně s mírným pootočením tak, aby částečně visel přes okraj – každý v jiném uhlu. Postupně tak vložte do formy všech šest plátků.
- Polovinu bešamelu naneste na těsto, upravte na něj květák a zbývající bešamel. Těsto přečnívající přes okraj zprohýbejte a pospojujte tak, aby vznikl neuspořádaný, „rozmačkaný“ lem okolo okraje a střed koláče zůstal odhalený.
PRIMA TIP: Filo těsto koupíte v obchodech s řeckými či tureckými specialitami. Tenké plátky nekynutého těsta se potírají máslem či máslem a olejem a skládají se na sebe tak, že vytvoří několik křehkých, křupavých vrstev. Českou obdobou je těsto listové, ale kvůli jinému výrobnímu postupu nedosáhnete stejné křehkosti. Pokud však filo těsto neseženete, můžete ho nahradit máslovým lineckým nebo korpus koláče připravit z křehkého těsta.
Mohly by vás zaujmout i další recepty od Yotama Ottolenghiho