Lilky
Salsa
- chilli papričky (velké, mírně ostré ) 2 ks (30 g)
- cherry rajčata (sladká ) 140 g
- Sherry ocet 2 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- jarní cibulka 1-2 ks
Ochucený olej
- olivový olej 40 ml
- česnek 2 malé stroužky
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Začněte přípravou salsy. Pánev zahřejte na vyšším stupni a opékejte chilli papričky zhruba 10 minut ze všech stran, až začnou tmavnout. Několikrát je obraťte. Přesuňte je do misky, přiklopte talířem a nechte 10 minut měknout.
- Mezitím připravte ochucený olej. Olej vlijte do rendlíku. Česnek a zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno, promíchejte s olejem a solí. Zahřívejte na nízkém stupni a pozvolna opékejte asi 8 minut za občasného míchání, až česnek a zázvor změknou tak, že je snadno rozmačkáte lžící na kaši. Nezahřívejte olej příliš, česnek by se spálil a zhořkl. Ochucený olej nechte zchladnout.
- Z jedné papričky (nebo z obou, máte-li jídla raději méně ostrá) odstraňte semena a papričky pak i se slupkou nasekejte najemno. Rajčátka nakrájejte najemno a promíchejte v míse s chilli papričkami, 1,5 lžičkou sherry octa a solí. Odstavte a nechte salsu odležet.
- Lilky nakrájejte na špalíky dlouhé zhruba 7 cm a široké 2 cm a promíchejte je v míse se 2 lžícemi soli. Přesuňte je na pařák nebo do cedníku, který položíte na hrnec a odložte.
- Do hrnce pod pařák nalijte vodu do výšky 4 cm, zahřívejte k varu, pak do hrnce vložte pařák nebo cedník, přiklopte poklicí a vařte v páře 20–25 minut doměkka. Lilek by měl být velmi měkký, ale stále držet tvar. Pařák nebo cedník vložte do dřezu a nechte lilky okapat.
- Lilky přesuňte na servírovací talíř, zakápněte zbylým octem a osolte. Jarní cibulku nasekejte nadrobno a promíchejte s lilky. Navrch naneste salsu a pokapejte ochuceným olejem. Posypte nahrubo nasekanými mandlemi a lístky koriandru. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Salsu připravte klidně v dvoj- až trojnásobném množství. V uzavřené sklenici v lednici vydrží až týden a báječně ochutí míchaná vejce, tortillové chipsy, grilované tofu či ryby nebo i steak.
Lilky vařené v páře se salsou z opálených chilli papriček podle Ottolenghiho 2 Zdroj: Chuť