zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho
Autor: Chuť Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho

Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho

Hodnoceno: 9x
Máslovou omáčku k hovězímu entrecôtu připravil poprvé Arthur-François (Freddy) Dumont ve 30. letech minulého století ve své ženevské restauraci Café de Paris a podle ní získala své jméno. On sám tvrdí, že ji vymyslel jeho tchán – známý jen jako pan Boubier. Pečený celer se steaku chuťově vyrovná, stačí se jen odvážit. Tento pokrm se perfektně hodí jako nedělní oběd s bramborovými hranolky z trouby a výrazným červeným vínem.
nad 2 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Celery pečlivě omyjte, propíchejte vidličkou kolem dokola asi 40x a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Olej promíchejte s 1,5 lžičky soli a trochou pepře podle chuti a směsí potřete celery důkladně ze všech stran. Pečte v předehřáté troubě 2¼–2¾ hodiny dle velikosti. Každých 20 minut je zkontrolujte a podle potřeby zlehka podlijte vodou, až budou celery měkké a zbarvené dohněda a na plechu vznikne hustá vypečená šťáva. 
  2. Máslo nakrájejte na 2cm kostky, šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte do mísy. Sardelky nakrájejte najemno. Vše promíchejte s kari kořením, kajenským pepřem, hořčicí a ¼ lžičkou soli. Zahřívejte na středním stupni zhruba 6 minut, až šalotky změknou, máslo zezlátne a začne karamelizovat. Přidejte kapary, bylinky a velkou špetku černého pepře. Vařte 1 minutu a odstavte. 
  3. V troubě zapněte funkci gril na nejvyšší teplotu. Plech vyložte pečicím papírem tak, aby nepřečníval (mohl by vzplanout). Upečený celer nakrájejte na 2,5cm plátky a rozložte je v jedné vrstvě na připravený plech. Měly by být již potřené vypečenou tekutinou, pokud tomu tak není, potřete je trochou olivového oleje a javorového sirupu nebo medu. Grilujte celer dozlatohněda zhruba 6–8 minut. Vypněte troubu a plech s celerem v ní ponechte do doby podávání.
  4. Omáčku zahřívejte 1 minutu na středním stupni, vlijte do ní smetanu a citronovou šťávu a zakružte několikrát rendlíkem tak, aby se omáčka promíchala. Občas zakružte rendlíkem a nechte omáčku 2 minuty prohřát. Příliš ji nemíchejte, měla by se srazit, ale neměla by vzniknout emulze. 
  5. Omáčku nalijte na velký talíř se zvýšeným okrajem a upravte do ní celer (nebo rozdělte celer na talíře a přelijte ho trochou omáčky, zbývající omáčku podávejte vedle v misce).
  6. Celerové plátky posypte trochou soli a pepře a podávejte.

PRIMA TIP: Sardelky jsou drobné rybky známé také jako ančovičky. Dorůstají délky nanejvýš 10 cm a jsou tučné a slané. Používají se k dochucení pokrmů, nejčastěji jako filety naložené v oleji (po mnohaměsíčním naložení v soli jsou krásně měkké a bez kostí). Sardelky jsou základem italské kuchyně, ale hojně se používaly i u nás, patří třeba do původního receptu na španělské ptáčky. Naložené sardelky koupíte běžně v obchodě u konzerv nebo dochucovadel. 

Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho
Autor: Chuť Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho
Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho
Autor: Chuť Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho

reklama

Chuť
Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage

Nová kniha izraelského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho vzdává naplno hold zelenině a staví ji do středu zájmu. Se svou kolegyní Ixtou Belfrage vyzkoušel Yotam nejrůznější kombinace surovin a představil zeleninu jako královnu chutí, která okouzlí v jednoduchých večeřích i na slavnostní hostině nejen vegetariány, ale i milovníky masa. Ve svých receptech ukazuje, jak úžasně variabilní zelenina je a jak na pečlivém výběru dalších surovin, koření a postupu záleží. 

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: celer , Yotam Ottolenghi , Hlavní jídla