Suroviny
- celer (velký ) 2 ks
- olivový olej 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka de paris
- máslo 110 g
- šalotka (malá ) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- sardinka (sardelky (filety z ančoviček) v oleji) 3 ks
- kari koření (středně ostré ) 1/2 lžičky
- hořčice (mletá bílá hořčice (sušená)) 1 lžíce
- kapary (drobné ) 1 lžíce
- pažitka (nadrobno nasekaná ) 2 lžíce
- estragon (nadrobno nasekané lístky ) 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná ) 1 lžíce
- tymián (lístky ) 2 lžičky
- smetana na vaření (nebo ke šlehání) 110 ml
- citronová šťáva 2 lžičky
- kajenský pepř (mletý ) 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Celery pečlivě omyjte, propíchejte vidličkou kolem dokola asi 40x a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Olej promíchejte s 1,5 lžičky soli a trochou pepře podle chuti a směsí potřete celery důkladně ze všech stran. Pečte v předehřáté troubě 2¼–2¾ hodiny dle velikosti. Každých 20 minut je zkontrolujte a podle potřeby zlehka podlijte vodou, až budou celery měkké a zbarvené dohněda a na plechu vznikne hustá vypečená šťáva.
- Máslo nakrájejte na 2cm kostky, šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte do mísy. Sardelky nakrájejte najemno. Vše promíchejte s kari kořením, kajenským pepřem, hořčicí a ¼ lžičkou soli. Zahřívejte na středním stupni zhruba 6 minut, až šalotky změknou, máslo zezlátne a začne karamelizovat. Přidejte kapary, bylinky a velkou špetku černého pepře. Vařte 1 minutu a odstavte.
- V troubě zapněte funkci gril na nejvyšší teplotu. Plech vyložte pečicím papírem tak, aby nepřečníval (mohl by vzplanout). Upečený celer nakrájejte na 2,5cm plátky a rozložte je v jedné vrstvě na připravený plech. Měly by být již potřené vypečenou tekutinou, pokud tomu tak není, potřete je trochou olivového oleje a javorového sirupu nebo medu. Grilujte celer dozlatohněda zhruba 6–8 minut. Vypněte troubu a plech s celerem v ní ponechte do doby podávání.
- Omáčku zahřívejte 1 minutu na středním stupni, vlijte do ní smetanu a citronovou šťávu a zakružte několikrát rendlíkem tak, aby se omáčka promíchala. Občas zakružte rendlíkem a nechte omáčku 2 minuty prohřát. Příliš ji nemíchejte, měla by se srazit, ale neměla by vzniknout emulze.
- Omáčku nalijte na velký talíř se zvýšeným okrajem a upravte do ní celer (nebo rozdělte celer na talíře a přelijte ho trochou omáčky, zbývající omáčku podávejte vedle v misce).
- Celerové plátky posypte trochou soli a pepře a podávejte.
PRIMA TIP: Sardelky jsou drobné rybky známé také jako ančovičky. Dorůstají délky nanejvýš 10 cm a jsou tučné a slané. Používají se k dochucení pokrmů, nejčastěji jako filety naložené v oleji (po mnohaměsíčním naložení v soli jsou krásně měkké a bez kostí). Sardelky jsou základem italské kuchyně, ale hojně se používaly i u nás, patří třeba do původního receptu na španělské ptáčky. Naložené sardelky koupíte běžně v obchodě u konzerv nebo dochucovadel.
Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho 2 Zdroj: Chuť
Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho Zdroj: Chuť