Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Pečená polenta se sýrem feta, bešamelem a rajčaty s kořením za'atar podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
2x

Na první pohled připomíná obrovskou pizzu. S mozaikou rajčat a zlatavými okraji vypadá tato polentová placka velmi dekorativně, jakmile se do ní ale zakousnete, kochání briskně změníte za libozvučné pomlaskávání.

4 porce
120 minut

Polenta

Rajčata

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Do středně velké zapékací nádoby (30 x 20 cm) dejte rajčata, olej, ocet, oloupaný a drcený česnek, ½ lžičky soli a pořádnou špetku pepře. Promíchejte a pekáč zakryjte pevně alobalem. Pečte 40 až 45 minut, zhruba po 25 minutách promíchejte. Rajčata by měla začít praskat, ale neměla by se rozpadat.
  2. Mezitím připravte bešamel. V rendlíku ohřejte 350 ml. V hlubší pánvi rozehřejte na středním stupni polovinu másla. Jakmile se rozpustí, vmíchejte do něj mouku a za stálého šlehání metličkou zahřívejte půl minut, nebo až začne vonět jako popcorn. Za stálého šlehání pomalu přilévejte horké mléko, pozor, ať se nevytvoří hrudky. Česnek oloupejte a prolisujte do bešamelu, osolte a opepřete a ztlumte teplotu a bešamel vařte za častého míchání 5 minut, až zhoustne a přestane chutnat. Odstavte ho a na povrch položte pečicí papír, aby na něm nevznikl škraloup.
  3. V rendlíku zahřívejte na středním stupni zbylé mléko, 300 ml vody, 20 g másla, 1¼ lžičky soli a pořádnou špetku pepře. Jakmile směs začíná bublat, snižte teplotu a za stálého míchání pomalu přisypávejte polentu. Vařte ji 2 minuty do zhoustnutí a pořád ji míchejte. Nastrouhejte do ní sýr pecorino a vmíchejte zbylé máslo.
  4. Plech o rozměrech 40 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Ochucenou polentu nalijte na plech a roztáhněte na ovál silný 1 cm.
  5. Upečená rajčata odkryjte, vmíchejte do nich koření za'atar a cukr a nechte je zcela vychladnout. Pak k nim opatrně přimíchejte bylinky, aby se nerozpadla.
  6. Teplotu trouby zvyšte na 230 °C. Na polentu naneste bešamel 1,5 cm od okraje. Na něj rozdrobte feta sýr a posypte oregano. Pečte v předehřáté troubě 22 minut, nebo až povrch zezlátne a začne bublat a okraje zhnědnou. Vyjměte ji a nechte 5 až 10 minut chladnout.
  7. Na pečenou polentu naneste polovinu rajčat se za'atarem, drouhou polovinu rajčat servírujte zvlášť. Nakrájejte kráječem na pizzu na kousky a podávejte teplé.

Vyzkoušejte také recept na klasickou kynutou pizzu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Další kuchařka od Yotama Ottolenghiho a jeho supertýmu kuchařů odhaluje tajemství, jak lze dobré jídlo povýšit na vynikající. Najdete v ní syté i lehké pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé s nějakým doplňkem, něčím „extra" - omáčkou, dresinkem, salsou, marinádou, křupavou posypkou… A vše můžete používat k mnoha dalším pokrmům. Na konci knihy nechybí ani základy pro dezerty.

Doufáme, že při procházení knížky a následném testování vzniknou samé extra dobré věci - pesto z jarních cibulek, petrželkový olej, marinovaný sýr feta, kokosové čatní, dresink s tahini a parmazánem, máslo kalbi, mrkvovo-zázvorový dresink, estragonová gremolata a mnoho dalšího.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty