Polenta
- plnotučné mléko 750 ml
- máslo 80 g
- hladká mouka 50 g
- česnek 4 stroužky
- polenta (instantní) 200 g
- sýr pecorino 65 g
- feta 180 g
- čerstvé oregano (lístky) 2 lžíce
Rajčata
- cherry rajčata (nebo datlová rajčata) 400 g
- olivový olej 120 ml
- balzamikový ocet 1½ lžíce
- česnek 2 stroužky
- za´atar 2 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel (nahrubo nasekaná) 2 lžíce
- čerstvé oregano (lístky) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Do středně velké zapékací nádoby (30 x 20 cm) dejte rajčata, olej, ocet, oloupaný a drcený česnek, ½ lžičky soli a pořádnou špetku pepře. Promíchejte a pekáč zakryjte pevně alobalem. Pečte 40 až 45 minut, zhruba po 25 minutách promíchejte. Rajčata by měla začít praskat, ale neměla by se rozpadat.
- Mezitím připravte bešamel. V rendlíku ohřejte 350 ml. V hlubší pánvi rozehřejte na středním stupni polovinu másla. Jakmile se rozpustí, vmíchejte do něj mouku a za stálého šlehání metličkou zahřívejte půl minut, nebo až začne vonět jako popcorn. Za stálého šlehání pomalu přilévejte horké mléko, pozor, ať se nevytvoří hrudky. Česnek oloupejte a prolisujte do bešamelu, osolte a opepřete a ztlumte teplotu a bešamel vařte za častého míchání 5 minut, až zhoustne a přestane chutnat. Odstavte ho a na povrch položte pečicí papír, aby na něm nevznikl škraloup.
- V rendlíku zahřívejte na středním stupni zbylé mléko, 300 ml vody, 20 g másla, 1¼ lžičky soli a pořádnou špetku pepře. Jakmile směs začíná bublat, snižte teplotu a za stálého míchání pomalu přisypávejte polentu. Vařte ji 2 minuty do zhoustnutí a pořád ji míchejte. Nastrouhejte do ní sýr pecorino a vmíchejte zbylé máslo.
- Plech o rozměrech 40 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Ochucenou polentu nalijte na plech a roztáhněte na ovál silný 1 cm.
- Upečená rajčata odkryjte, vmíchejte do nich koření za'atar a cukr a nechte je zcela vychladnout. Pak k nim opatrně přimíchejte bylinky, aby se nerozpadla.
- Teplotu trouby zvyšte na 230 °C. Na polentu naneste bešamel 1,5 cm od okraje. Na něj rozdrobte feta sýr a posypte oregano. Pečte v předehřáté troubě 22 minut, nebo až povrch zezlátne a začne bublat a okraje zhnědnou. Vyjměte ji a nechte 5 až 10 minut chladnout.
- Na pečenou polentu naneste polovinu rajčat se za'atarem, drouhou polovinu rajčat servírujte zvlášť. Nakrájejte kráječem na pizzu na kousky a podávejte teplé.
Pečená polenta se sýrem feta, bešamelem a rajčaty s kořením zaatar podle Ottolenghiho Zdroj: Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci
Vyzkoušejte také recept na klasickou kynutou pizzu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE