Suroviny
- sušené chilli papričky (cascabel nebo ancho ) 3–4 ks
- celá skořice 4 svitky
- sušené hříbky 30 g
- voda (vroucí) 1,1 litru
- celé kuře 1 ks (1,5 kg)
- citrony (chemicky neošetřené, jeden rozpůlený a druhý nakrájený na 4 klínky k podávání) 2 ks
- olivový olej 60 ml
- řapíkatý celer 500 g
- cibule 2 ks
- česnek 6 stroužků
- tymián 8 snítek
- těstoviny (orzo) 320 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná, k podávání)
Postup přípravy
- V malé pánvi zahřívejte nasucho na středním až vyšším stupni 8 minut chilli papričky a skořici, až se rozvoní a jsou pražené. Přesuňte je do velké mísy s houbami, zalijte vroucí vodou, mísu přikryjte talířem a houby nechte nejméně 15 minut vstřebávat tekutinu.
- Mezitím osušte kuře poťukáváním papírovou utěrkou a posypte je celé ½ lžičky soli a pořádnou špetkou pepře. Do břišní dutiny vložte půlku citronu. Do velké hluboké litinové pánve, kterou je možné dávat do trouby a k níž máte poklici, nalijte 2 lžíce oleje a pánev rozehřejte na středním až vyšším stupni. Vložte do ní kuře a opékejte je ze všech stran dozlatova, celkem zhruba 7 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Řapíkatý celer nakrájejte šikmo na kousky dlouhé 4 cm, cibuli oloupejte a každou rozkrájejte na 8 klínků. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Opečené kuře přesuňte na talíř a do pánve přidejte zbylý olej, řapíkatý celer a cibuli. Restujte je 6 minut dozlatova. Přidejte česnek a tymián a opékejte je asi 1 minutu. Vraťte kuře do pánve prsní stranou nahoru a přelijte tekutinou s namočenými houbami a aromatickými přísadami, osolte 2 lžičkami soli a opepřete pořádnou špetkou pepře. Tekutinu přiveďte k mírnému varu, pánev přiklopte a vložte na 50 minut do trouby.
- Pánev vyjměte z trouby a do tekutiny vmíchejte těstoviny orzo – část jich natlačte do břišní dutiny kuřete. Pánev přiklopte a vraťte do trouby na 20 minut. Orzo by mělo vstřebat většinu tekutiny a být uvařené.
- Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C, z pánve sejměte poklici a kuře s těstovinami pečte 10 minut odklopené, aby na povrchu zhnědlo. Vytáhněte a nechte 10 až 15 minut stát.
- Na kuře vymačkejte šťávu z druhé půlky citronu, posypte ho nahrubo nasekanou petrželkou a podávejte přímo z pánve s klínky citronu.
Vyzkoušejte také pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou
Inspirujte se i dalšími recepty s těstovinovou rýží orzo