Suroviny
- pórek 1 kg
- česnek 10 stroužků
- tymián 10 snítek
- olivový olej 200 ml
- čočka (Puy) 150 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- dijonská hořčice 3/4 lžíce
- citronová šťáva (z 2–3 citronů) 70 ml
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 2 lžíce
- kopr (nahrubo nasekaný) 2 lžíce
- estragon (nahrubo nasekaný) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Bílé a světle zelené části pórku nakrájejte na 2cm kolečka, tmavě zelené části nebudete potřebovat. Vsypte je do mísy a zalijte velkým množstvím vody, aby se z nich vyplavily nečistoty. Sceďte je a osušte poťupkáváním, aniž byste je poškodili.
- Česnek oloupejte a společně s pórkem, tymiánem, 1 lžičkou soli a pořádnou špetkou pepře dejte do zapékací nádoby o rozměrech 30 x 20 cm. Promíchejte je a přelijte olejem. Pórky upravte řeznou stranou nahoru, nádobu těsně uzavřete alobalem a pečte 35 minut.
- Pórky obraťte, nádobu znovu zakryjte alobalem a vraťte na 35 minut do trouby, až pórky zcela změknou.
- Mezitím propláchněte čočku a uvařte ji ve velkém množství vody doměkka, zhruba 12 až 15 minut. Hlídejte však, aby se nerozvařila. Sceďte ji a odložte.
- Měkké pórky vytáhněte z trouby a teplotu zvyšte na 180 °C. Do mísy odvažte 100 g pórků a 5 stroužků česneku. Do zbývajících pórků přidejte čočku, ¼ lžičky soli a pořádnou špetku pepře a opatrně promíchejte. Nádobu znovu zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
- Mezitím připravte pórkový krém. Odvážené pórky s česnekem rozmixujte se smetanou ke šlehání, hořčicí, 1 lžící citronové šťávy a špetkou soli dohladka.
- Pečenou směs pórků s čočkou odkryjte a nechte 10 minut odpočinout. Vytáhněte z ní snítky tymiánu. Vmíchejte do ní zbylou citronovou šťávu a nasekané bylinky. Rozdělte do hlubších talířů a pórkový krém podávejte zvlášť v misce.
Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho Zdroj: Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci
Vyzkoušejte i klasickou čočku na kyselo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE