Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
1x

Pozvolným pečením v oleji pod alobalem, konfitováním, pórky změknou a zůstanou světlé. Jejich cibulová chuť přejde do oleje. Rozmixováním konfitovaných pórků se smetanou vznikne chutná omáčka, která sváže celý pokrm dohromady. Můžete ji podávat i k oblíbenému masu, pečené rybě nebo právě čočce. Drobnozrnná čočka Puy pochází z Francie a její zelená barva krásně s pórky ladí.

4 porce
150 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Bílé a světle zelené části pórku nakrájejte na 2cm kolečka, tmavě zelené části nebudete potřebovat. Vsypte je do mísy a zalijte velkým množstvím vody, aby se z nich vyplavily nečistoty. Sceďte je a osušte poťupkáváním, aniž byste je poškodili.
  2. Česnek oloupejte a společně s pórkem, tymiánem, 1 lžičkou soli a pořádnou špetkou pepře dejte do zapékací nádoby o rozměrech 30 x 20 cm. Promíchejte je a přelijte olejem. Pórky upravte řeznou stranou nahoru, nádobu těsně uzavřete alobalem a pečte 35 minut.
  3. Pórky obraťte, nádobu znovu zakryjte alobalem a vraťte na 35 minut do trouby, až pórky zcela změknou.
  4. Mezitím propláchněte čočku a uvařte ji ve velkém množství vody doměkka, zhruba 12 až 15 minut. Hlídejte však, aby se nerozvařila. Sceďte ji a odložte.
  5. Měkké pórky vytáhněte z trouby a teplotu zvyšte na 180 °C. Do mísy odvažte 100 g pórků a 5 stroužků česneku. Do zbývajících pórků přidejte čočku, ¼ lžičky soli a pořádnou špetku pepře a opatrně promíchejte. Nádobu znovu zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
  6. Mezitím připravte pórkový krém. Odvážené pórky s česnekem rozmixujte se smetanou ke šlehání, hořčicí, 1 lžící citronové šťávy a špetkou soli dohladka.
  7. Pečenou směs pórků s čočkou odkryjte a nechte 10 minut odpočinout. Vytáhněte z ní snítky tymiánu. Vmíchejte do ní zbylou citronovou šťávu a nasekané bylinky. Rozdělte do hlubších talířů a pórkový krém podávejte zvlášť v misce.

Vyzkoušejte i klasickou čočku na kyselo podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Další kuchařka od Yotama Ottolenghiho a jeho supertýmu kuchařů odhaluje tajemství, jak lze dobré jídlo povýšit na vynikající. Najdete v ní syté i lehké pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé s nějakým doplňkem, něčím „extra" - omáčkou, dresinkem, salsou, marinádou, křupavou posypkou… A vše můžete používat k mnoha dalším pokrmům. Na konci knihy nechybí ani základy pro dezerty.

Doufáme, že při procházení knížky a následném testování vzniknou samé extra dobré věci - pesto z jarních cibulek, petrželkový olej, marinovaný sýr feta, kokosové čatní, dresink s tahini a parmazánem, máslo kalbi, mrkvovo-zázvorový dresink, estragonová gremolata a mnoho dalšího.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty