Yotam Ottolenghi

Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
4x

Pečené brambory milují všichni. Nasládlý kokos a voňavá limeta jim dodají asijský švih, který velmi dobře ladí k jehněčí pečeni nebo lilkům vařeným v páře. Zkuste je podávat jako jedno ze slavnostních jídel při výjimečné příležitosti.

6 porcí
120 minut

Pečené brambory

  • šalotka (šalotky) 4–5 ks
  • česnek 2 stroužky
  • olivový olej 2 lžíce
  • brambory na pečení (varný typ C) 1,4 kg
  • kokosová smetana 100 g
  • limety, chemicky neošetřené 3 ks
  • zeleninový nebo kuřecí vývar 200 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Posypka

Postup přípravy

  1. Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a prolisujte do větší pánve vhodné do trouby. Česnek promíchejte s olivovým olejem, šalotkami a ¼ lžičky soli. Opékejte na středním stupni 8–10 minut za občasného míchání dozlatova. Odstavte.
  2. Kokosový krém zahřejte, promíchejte dohladka a odstavte. Brambory ponechte ve slupce, omyjte je a očistěte a nakrájejte na 3mm plátky, dobře to jde kráječem na brambory nebo na struhadle typu mandolína. Dejte je do mísy a promíchejte s kokosovým krémem, limetovou šťávou (zhruba 60 ml), 2 lžičkami soli, ½ lžičkou pepře a opečenými šalotkami z pánve. Míchejte zlehka, aby se brambory nepřelámaly.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Do volné pánve rozložte čtvrtinu brambor do rovnoměrné vrstvy. Na ni vyskládejte zbylé brambory do tvaru spirály – každý plátek by měl být položený trochu šikmo a částečně překrývat předchozí. Přelijte vývarem, pevně přikryjte alobalem a pečte 40 minut.
  4. Mezitím připravte křupavou posypku. Chilli papričky nakrájejte na tenké plátky, podle chuti je zbavte semínek. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky julienne, jarní cibulky nakrájejte šikmo na tenké plátky. Olej rozehřejte v pánvi na středním stupni, přidejte chilli papričky, česnek a zázvor a smažte je 5 minut za občasného promíchání, dokud nebude česnek světle zlatohnědý. Děrovanou lžící přeneste směs na talíř. Do oleje nasypte jarní cibulku a opékejte ji 2 minuty za stálého míchání dokřupava. Plátky se přitom rozdělí na kolečka. Jarní cibulku přidejte k česneku a ostatním surovinám, směs na talíři rozložte a posypte trochou vločkové mořské soli.
  5. Z brambor odstraňte alobal a rovnoměrně je pokapejte 60 ml oleje, ve kterém se opékaly křupavé kousky (zbývající olej použijte do jiného pokrmu). Pánev vraťte do trouby a pokrm pečte ještě 50 minut. Teplotu v troubě zvyšte v posledních 5 minutách na 200 °C, aby byl povrch pěkně zlatohnědý a křupavý.
  6. Nechte pokrm 10 minut chladnout, potom ho posypte smaženými křupavými kousky, strouhanou limetovou kůrou a pořádnou špetkou soli.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty