Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho
Zdroj: Chuť
Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho
Zdroj:
Chuť
Pečené brambory milují všichni. Nasládlý kokos a voňavá limeta jim dodají asijský švih, který velmi dobře ladí k jehněčí pečeni nebo lilkům vařeným v páře. Zkuste je podávat jako jedno ze slavnostních jídel při výjimečné příležitosti.
Postup přípravy
-
Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a prolisujte do větší pánve vhodné do trouby. Česnek promíchejte s olivovým olejem, šalotkami a ¼ lžičky soli. Opékejte na středním stupni 8–10 minut za občasného míchání dozlatova. Odstavte.
-
Kokosový krém zahřejte, promíchejte dohladka a odstavte. Brambory ponechte ve slupce, omyjte je a očistěte a nakrájejte na 3mm plátky, dobře to jde kráječem na brambory nebo na struhadle typu mandolína. Dejte je do mísy a promíchejte s kokosovým krémem, limetovou šťávou (zhruba 60 ml), 2 lžičkami soli, ½ lžičkou pepře a opečenými šalotkami z pánve. Míchejte zlehka, aby se brambory nepřelámaly.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Do volné pánve rozložte čtvrtinu brambor do rovnoměrné vrstvy. Na ni vyskládejte zbylé brambory do tvaru spirály – každý plátek by měl být položený trochu šikmo a částečně překrývat předchozí. Přelijte vývarem, pevně přikryjte alobalem a pečte 40 minut.
-
Mezitím připravte křupavou posypku. Chilli papričky nakrájejte na tenké plátky, podle chuti je zbavte semínek. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky julienne, jarní cibulky nakrájejte šikmo na tenké plátky. Olej rozehřejte v pánvi na středním stupni, přidejte chilli papričky, česnek a zázvor a smažte je 5 minut za občasného promíchání, dokud nebude česnek světle zlatohnědý. Děrovanou lžící přeneste směs na talíř. Do oleje nasypte jarní cibulku a opékejte ji 2 minuty za stálého míchání dokřupava. Plátky se přitom rozdělí na kolečka. Jarní cibulku přidejte k česneku a ostatním surovinám, směs na talíři rozložte a posypte trochou vločkové mořské soli.
-
Z brambor odstraňte alobal a rovnoměrně je pokapejte 60 ml oleje, ve kterém se opékaly křupavé kousky (zbývající olej použijte do jiného pokrmu). Pánev vraťte do trouby a pokrm pečte ještě 50 minut. Teplotu v troubě zvyšte v posledních 5 minutách na 200 °C, aby byl povrch pěkně zlatohnědý a křupavý.
-
Nechte pokrm 10 minut chladnout, potom ho posypte smaženými křupavými kousky, strouhanou limetovou kůrou a pořádnou špetkou soli.
Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho 2
Zdroj: Chuť
Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho 2
Zdroj:
Chuť