Těsto:
- hladká mouka 500 g
- žloutek 3 ks
- máslo 100 g
- droždí (čerstvé) 20 g
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- cukr 80 g
Náplň:
- jablka (střední) 2 ks
- hnědý cukr 3 lžíce
- mletá skořice 2 lžičky
- máslo 100 g
- vlašské ořechy 80 g
Postup přípravy:
- Z droždí, 50 ml mléka a lžičky cukru udělejte kvásek – veškeré suroviny smíchejte a nechte zhruba 10–15 minut kvásek pracovat.
- Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho zchladit. Do větší mísy dejte prosátou mouku, špetku soli, nalijte teplé mléko (ne horké!) a přidejte žloutky, cukr, zchladlé máslo a kvásek.
- Vše zpracujte v těsto rukama nebo za pomoci kuchyňského robotu. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Na náplň opět rozpusťte máslo a nechte ho zchladit, jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté v míse smíchejte nastrouhaná jablka se skořicí cukrem, ořechy a máslem.
- Vykynuté těsto rozválejte na tenký plat a na celý naneste náplň. Srolujte a poté rozřízněte podélně. Ze dvou vzniklých částí udělejte věnec – budete přetáčet jeden přes druhý. Konce pěkně spojte.
- Povrch potřete lehce našlehaným bílkem a můžete posypat ořechy. Na plechu věnec nechte kynout zhruba 40 minut.
- Mezitím troubu předehřejte na 200 °C. Nakynutý pletenec dejte do předehřáté trouby, po 5 minutách troubu ztlumte na 180 °C a po dalších 15 minutách na 160 °C. Celkem pečte 40–50 minut podle trouby.
Kynutý pletenec s jablečno-ořechovou náplní Zdroj: Inna Valoušková
Kynutý pletenec s jablečno-ořechovou náplní Zdroj: Inna Valoušková
Další tipy na skvělé pletence:
Máte rádi kynuté moučníky a dezerty? Pak musíte vyzkoušet nadýchané kynuté lívance podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE