Inna Valoušková

Kynutý pletenec s jablečno-ořechovou náplní

Moje hodnocení
1x

Tento famózní kynutý pletenec spojuje dvě skvělé ingredience – jablka a ořechy. Pokud na tuto kombinaci nedáte dopustit, určitě byste ho měli vyzkoušet. K odpolednímu čaji nebo kávě je jako stvořený.

1 porce
300 minut

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy:

  1. Z droždí, 50 ml mléka a lžičky cukru udělejte kvásek – veškeré suroviny smíchejte a nechte zhruba 10–15 minut kvásek pracovat.
  2. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho zchladit. Do větší mísy dejte prosátou mouku, špetku soli, nalijte teplé mléko (ne horké!) a přidejte žloutky, cukr, zchladlé máslo a kvásek.
  3. Vše zpracujte v těsto rukama nebo za pomoci kuchyňského robotu. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Na náplň opět rozpusťte máslo a nechte ho zchladit, jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté v míse smíchejte nastrouhaná jablka se skořicí cukrem, ořechy a máslem.
  5. Vykynuté těsto rozválejte na tenký plat a na celý naneste náplň. Srolujte a poté rozřízněte podélně. Ze dvou vzniklých částí udělejte věnec – budete přetáčet jeden přes druhý. Konce pěkně spojte.
  6. Povrch potřete lehce našlehaným bílkem a můžete posypat ořechy. Na plechu věnec nechte kynout zhruba 40 minut.
  7. Mezitím troubu předehřejte na 200 °C. Nakynutý pletenec dejte do předehřáté trouby, po 5 minutách troubu ztlumte na 180 °C a po dalších 15 minutách na 160 °C. Celkem pečte 40–50 minut podle trouby.

Další tipy na skvělé pletence:

Máte rádi kynuté moučníky a dezerty? Pak musíte vyzkoušet nadýchané kynuté lívance podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty