Suroviny
- Mléko 250 ml
- Máslo 80 g
- Žloutek 2 ks
- hladká mouka 600 g
- cukr krupice 1 lžíce
- vanilkový cukr 1 lžíce
- Sůl 1 lžička
- droždí 1 kostka
Na skořicovou náplň
- povolené máslo 120 g
- Skořice 3 lžičky
- cukr krupice 200 g
Na makovou náplň
- mletý mák 100 g
- Mléko 200 ml
- Povidla 1 lžíce
- cukr krupice 2–3 lžíce
- Rum 1 lžíce
Postup přípravy
- Těsto si můžete připravit jednodušším způsobem v domácí pekárně. Ingredience vložte do pekárny v uvedeném pořadí a spusťte program těsto. Pokud nemáte domácí pekárnu, zpracujte těsto hezky ručně.
- Mezitím připravte náplně: povolené máslo smíchejte se skořicí a cukrem. Dále dejte vařit mléko, do něj nasypte mák a cukr. Za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá kaše, kterou přiveďte k bodu varu a odstavte z plamene. Pak vmíchejte povidla a rum.
- Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si 2 plechy, které vyložte pečicím papírem.
- Nakynuté těsto rozdělte na dvě stejné části, které rozválejte na velké tenké placky, jednu potřete skořicovou náplní a druhou makovou. Jednu po druhé srolujte (ruličky přeneste na plech, je to pak jednodušší) a rozřízněte napůl. Poté na plechu vytvořte pletenec, který nakonec zatočte do věnce (viz fotky).
- Pečte 20–25 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.