Suroviny
- mléko (vlažné ) 200 ml
- droždí (čerstvé ) 42 g
- cukr krupice 70 g
- polohrubá mouka 500 g
- žloutek 2 ks + 1 na potření
- vejce (na potření) 2 ks
- sádlo 200 g
- citronová kůra z 1/2 citronu
Náplň
- mléko 250 ml
- moučkový cukr 300 g
- vlašské ořechy (umleté ) 300 g
- vanilkový cukr trocha
Postup přípravy
- Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Poznáte to tak, že se na hladině začnou tvořit bublinky.
- Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, žloutky, rozehřáté sádlo a citronovou kůru. Vlijte vzešlé droždí a umíchejte těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout až zdvojnásobí objem.
- Na náplň nechte v kastrůlku zahřát mléko s cukrem a krátce povařte. Vsypte ořechy a vanilku, promíchejte a sundejte z plotýnky.
- Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly (ideální je zvážit je, aby byly stejné) a ty rozválejte na obdélník. Každý potřete čtvrtinou náplně, těsto srolujte a rolády klaďte vedle sebe na výšku na plech vyložený papírem na pečení a udržujte mezi nimi rozestupy, během kynutí nabudou. Rolády potřete rozšlehaným vejcem a nechte je na plechu kynout půl hodiny. Během této doby je potřete vejcem ještě třikrát. Těsně před pečením je potřete už jen rozšlehaným žloutkem.
- Troubu předehřejte na 160 °C, vložte plech se záviny a pečte je asi 30 až 35 minut, až krásně zezlátnou. Trochu komplikované potírání vejcem a žloutkem jim zaručí stejnoměrnou a nádherně zlatohnědou lesklou kůrku, která je pro slovenské ořechovníky a makovníky typická.
PRIMA TIP: Stejnou náplň jako do ořechovníku můžete použít i do slavných bratislavských rohlíčků, na něž Sisters Bakery rovněž přináší roduvěrný starý recept.