Slovenský ořechovník

Moje hodnocení
19x

Příslušník rozvětveného rodu plněných rolád z kynutého těsta má ještě rodného bratra jménem makovník. I tady najdeme několik různých receptů na těsto, toto patří ke klasickým a je z dílny populárních slovenských blogerek Sisters Bakery, které svou životní filozofii shrnují takto: „V dnešnom modernom svete plnom kadejakých diét ostávame verné tradičnému obžerstvu a pečieme ostošesť. Nezaostávame však za dobou, experimentujeme so surovinami, hľadáme tie správne rovnováhy chutí a kalórií...“ Inspirujte se!

4 porce
120 minut
slovenská

Suroviny

  • vlažné mléko 200 ml
  • čerstvé droždí 42 g
  • cukr krupice 70 g
  • polohrubá mouka 500 g
  • žloutky 2 ks + 1 na potření
  • vejce na potření 2 ks
  • sádlo 200 g
  • kůra z 1/2 citronu

Náplň

  • mléko 250 ml
  • moučkový cukr (cukr moučka) 300 g
  • umleté vlašské ořechy 300 g
  • trocha vanilkového cukru

Postup přípravy

  1. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Poznáte to tak, že se na hladině začnou tvořit bublinky.
  2. Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, žloutky, rozehřáté sádlo a citronovou kůru. Vlijte vzešlé droždí a umíchejte těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout až zdvojnásobí objem.
  3. Na náplň nechte v kastrůlku zahřát mléko s cukrem a krátce povařte. Vsypte ořechy a vanilku, promíchejte a sundejte z plotýnky.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly (ideální je zvážit je, aby byly stejné) a ty rozválejte na obdélník. Každý potřete čtvrtinou náplně, těsto srolujte a rolády klaďte vedle sebe na výšku na plech vyložený papírem na pečení a udržujte mezi nimi rozestupy, během kynutí nabudou. Rolády potřete rozšlehaným vejcem a nechte je na plechu kynout půl hodiny. Během této doby je potřete vejcem ještě třikrát. Těsně před pečením je potřete už jen rozšlehaným žloutkem.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C, vložte plech se záviny a pečte je asi 30 až 35 minut, až krásně zezlátnou. Trochu komplikované potírání vejcem a žloutkem jim zaručí stejnoměrnou a nádherně zlatohnědou lesklou kůrku, která je pro slovenské ořechovníky a makovníky typická.

PRIMA TIP: Stejnou náplň jako do ořechovníku můžete použít i do slavných bratislavských rohlíčků, na něž Sisters Bakery rovněž přináší roduvěrný starý recept.

Další recepty na poklady slovenské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty