zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Slovenský ořechovník
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Slovenský ořechovník

Slovenský ořechovník

Hodnoceno: 15x
Příslušník rozvětveného rodu plněných rolád z kynutého těsta má ještě rodného bratra jménem makovník. I tady najdeme několik různých receptů na těsto, toto patří ke klasickým a je z dílny populárních slovenských blogerek Sisters Bakery, které svou životní filozofii shrnují takto: „V dnešnom modernom svete plnom kadejakých diét ostávame verné tradičnému obžerstvu a pečieme ostošesť. Nezaostávame však za dobou, experimentujeme so surovinami, hľadáme tie správne rovnováhy chutí a kalórií...“ Inspirujte se!
nad 2 hodiny
4 ks porce

reklama

Postup

  1. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Poznáte to tak, že se na hladině začnou tvořit bublinky.
  2. Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, žloutky, rozehřáté sádlo a citronovou kůru. Vlijte vzešlé droždí a umíchejte těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout až zdvojnásobí objem.
  3. Na náplň nechte v kastrůlku zahřát mléko s cukrem a krátce povařte. Vsypte ořechy a vanilku, promíchejte a sundejte z plotýnky.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly (ideální je zvážit je, aby byly stejné) a ty rozválejte na obdélník. Každý potřete čtvrtinou náplně, těsto srolujte a rolády klaďte vedle sebe na výšku na plech vyložený papírem na pečení a udržujte mezi nimi rozestupy, během kynutí nabudou. Rolády potřete rozšlehaným vejcem a nechte je na plechu kynout půl hodiny. Během této doby je potřete vejcem ještě třikrát. Těsně před pečením je potřete už jen rozšlehaným žloutkem.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C, vložte plech se záviny a pečte je asi 30 až 35 minut, až krásně zezlátnou. Trochu komplikované potírání vejcem a žloutkem jim zaručí stejnoměrnou a nádherně zlatohnědou lesklou kůrku, která je pro slovenské ořechovníky a makovníky typická.

PRIMA TIP: Stejnou náplň jako do ořechovníku můžete použít i do slavných bratislavských rohlíčků, na něž Sisters Bakery rovněž přináší roduvěrný starý recept.

Slovenský ořechovník
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Slovenský ořechovník

Další recepty na poklady slovenské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH 2020

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama

Související témata: vlašské ořechy , závin , Sladké , Slovenská kuchyně