Náplň
- mletý mák 300 g
- mléko 450 ml
- marmeláda (rybízová) 60 g
- švestková povidla 60 g
- skořice 2 lžičky
- cukr 100 g
- citronová šťáva 1/2
Těsto
- mléko 180 ml
- hladká mouka 500 g
- droždí 30 g
- cukr krupice 60 g
- vanilkový cukr 10 g
- máslo (změklé) 60 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Náplň: mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme aspoň 10 minut do změknutí (tuhle část nepodceňujte, nastavte si klidně minutku, ale je potřeba mák opravdu rozvařit do měkka, já se na to u druhého pokusu vykašlala a náplň byla moc sypká). Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout.
- Těsto: mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, nalijeme část mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a ze stran zamícháme část mouky (ne všechnu), aby vzniklo tětstíčko konzitence těsta na lívance = těsto zaděláme na omládek. Povrch poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut vzejít.
- K mouce a omládku nalijeme zbytek mléka, přidáme oba cukry, sádlo, vejce i sůl a prohněteme (já používám robota). Těsto je poměrně tuhé, tak to chvíli trvá. Uhnětené těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na dvě části. Z každé vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
- Z každého bochánku vyválíme tenklou placku o rozměru asi 30 x 30 cm. Každou placku potřeme polovinou náplně, jeden okraj těsta necháme asi 2 cm bez náplně (viz obrázek) – tuto část těsta natřeme směsí vajíčka a mléka. Opatrně zavineme placku tak, aby potřená část těsta závin uzavírala (pokud se podíváte na obrázek, roluju závin odshora dolů) a přesuneme na plech s pečicím papírem. Spoj závinu musí být dole (aby se při kynutí a následném pečení nerozvíral). Konce vmáčkneme dovnitř. Necháme kynout dalších asi 40 minut.
- Troubu rozehřejeme na 160 °C. Záviny ze všech stran potřeme směsí vajíčka a mléka, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35–45 minut dohněda. Po upečení necháme zcela vychladnout.
Vyzkoušejte také makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou