Akademie kvality

Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem

Moje hodnocení
1x

Efektní hvězdu s ořechovou náplní použijte jako sladkou dekoraci na vánoční tabuli. Po večeři ji na stole rozkrájejte a podávejte jako sladkou tečku s kávou nebo horkou čokoládou.

8 porcí
120 minut

Kynuté těsto

Ořechová náplň

Postup přípravy

  1. Kynuté těsto: Do vlažného mléka přidejte rozdrobené droždí, cukr a nechte vzejít kvásek.
  2. Do vzešlého kvásku zamíchejte olej, žloutky, smíchejte s moukou, vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte vykynout.
  3. Ořechová náplň: Mléko svařte se všemi cukry, přidejte mleté ořechy, skořici a nechte vychladnout. Poté přidejte drcené piškoty a podle chuti rum.
  4. Hvězda postup: Vykynuté těsto rozdělte na tři části, které vyválejte do kulaté placky a seřízněte dortovým kroužkem (budete mít krásně kulatý tvar).
  5. První rozválenou placku položte na pečicí papír, potřete polovinou ořechové náplně, přikryjte další plackou, potřete zbytkem náplně a přiklopte poslední plackou. Znovu seřízněte dortovým ráfkem.
  6. Doprostřed těsta položte sklenici a těsto rozřízněte na 16 dílků. Každý cíp těsta několikrát otočte, vždy jeden doprava, druhý doleva a špičky přilepte k sobě.
  7. Celou hvězdu potřete rozšlehaným vejcem a pečete v rozehřáté troubě na 180 °C cca 25 min. dozlatova.
  8. Ještě horkou hvězdu potřete rozpuštěným máslem s rumem.
PRIMA TIP: Při přípravě kynutého těsta se neobejdete bez droždí. U droždí se jedná o živé kvasinky, které pomocí cukru tvoří oxid uhličitý, jemuž vděčíme za to, že těsto krásně vyběhne. Při nákupu droždí byste měli dávat pozor na obal, aby nebyl porušený. Doma pak zkontrolujte, že po rozbalení má droždí krémovou barvu a mělo by se také snadno drolit. Uchovávejte jej v lednici v teplotě do 8 °C, jen tak si zachová své vlastnosti. Na 1 kg mouky vám vystačí 42 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného.

Vyzkoušejte také recept na kynutou máslovou vánočku s mandlemi podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty