Suroviny
- mleté hovězí maso 600 g
- olivový olej
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn několik snítek
- šalvěj několik snítek
- oregano (sušené) 1/2 lžičky
- bobkový list 2 ks
- červené víno 150 ml
- loupaná rajčata 2 plechovky (800 g)
- lilek 4 ks
- brambory (velké) 4 ks
- máslo 50 g
- hladká mouka 50 ml
- Polotučné mléko 750 ml
- muškátový oříšek
- vejce ( velká) 2 ks
- citrony 1/2 ks
- feta 50 g
- pecorino 25 g

Postup přípravy
- Nejprve připravte masovou omáčku. Mleté maso s trochou oleje smažte v hodně velkém kastrolu na vysokém plameni 15 minut, nebo až bude dozlatova opečené. Pravidelně ho promíchávejte. Mezitím oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a česnek a také lístky bylinek. Vše přidejte do kastrolu spolu se sušeným oreganem a 1 bobkovým listem, snižte plamen a smažte ještě 10 minut. Vmíchejte víno a nechte ho odvařit, pak přidejte konzervovaná rajčata a trochu vody. Uveďte do varu, snižte plamen a částečně odkryté mírně vařte 1 hodinu, nebo až omáčka zhoustne. Lehce ji osolte a opepřete.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Lilky po délce nakrájejte na 1cm plátky, důkladně je poprašte mořskou solí a nechte na cedníku 20 minut takzvaně vypotit. Oloupané brambory nakrájejte na 1cm plátky, pak je 5 minut předvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou. Sceďte je, promíchejte s trochou oleje, soli a pepře, rozložte na dno hlubokého pekáče (25 x 30 cm) tak, aby se trochu překrývaly, a pečte 40 minut, až lehce zezlátnou. Mezitím otřete plátky lilku kuchyňským papírem a po částech je osmažte dozlatova v troše oleje ve velké pánvi na vysokém plameni několik minut z každé strany.
- Zatímco se lilky smaží, rozehřejte ve středním kastrůlku na středním plameni máslo a vmíchejte do něj mouku. Do vzniklé jíšky po částech zašlehávejte mléko, až budete mít hladkou bešamelovou omáčku. Osolte ji a opepřete, přistrouhejte pořádný kousek muškátového oříšku, přidejte zbylý bobkový list, nechte na mírném plameni 15 minut zlehka vařit. Pak, což je důležité, bešamel sejměte z plamene. Vyndejte bobkový list, vajíčka prošlehejte s citronovou kůrou a šťávou a za stálého šlehání je pomalu vmíchejte do bešamelu.
- Dokončete musaku: na upečené brambory rozestřete polovinu masové omáčky, rozdrobte polovinu fety a v jedné vrstvě rozložte polovinu lilku. Postup zopakujte se zbylou masovou omáčkou, fetou a lilky, pak musaku opatrně zalijte bešamelovou omáčkou a navrch najemno nastrouhejte sýr pecorino. Poprašte černým pepřem a zakapejte olejem. Zapékejte 40 minut, nebo až bude musaka zlatá, pak ji vyndejte z trouby a nechte 30 minut odpočívat. Podávejte s lahodným řeckým salátem. Když budete musaku krájet, bude z ní vytékat hodně oleje – to je v pořádku a ten olej je opravdová lahůdka.
Vyzkoušejte také recept na musaku podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE: Musaka s lilkem podle Karolíny Kamberské
Za vyzkoušení stojí i bulharská musaka, do které se nepřidává bešamel, a díky tomu je lehčí. Na dochucení se používá koření čubrica, které dodá bulharské musace charektiristickou chuť.
