Suroviny
- rohlík 3 ks
- plnotučné mléko 80 ml
- olivový olej 7 lžic + na vymazání
- cuketa 600 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- sterilovaná rajčata 1 plechovka
- cukr krupice 2 lžičky
- chilli papričky 1 ks
- tymián 4 snítky
- rozmarýn 2 snítky
- mleté maso (mix hovězího a vepřového) 500 g
- sůl
- gouda (nebo jiný tučný sýr) 100 g
Postup přípravy:
- Jeden rohlík nakrájejte na plátky a zalijte mlékem. Zbylé rohlíky rozmixujte a osmahněte dozlatova v pánvi na dvou lžících rozehřátého oleje. Cuketu nakrájejte podélně na pláty silné asi 3 mm a zprudka je opečte z obou stran na pánvi na třech lžících oleje.
- V hluboké pánvi nahřejte zbylý olej, přidejte jemně pokrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a míchejte, dokud nezezlátne. Poté přidejte rajčata, cukr, pokrájenou chilli papričku, nasekané bylinky, zalijte cca 300 ml vody a duste asi 10–15 minut.
- V míse smíchejte vychlazené maso se solí, postupně do něj zapracujte rozmočený rohlík s mlékem.
- Pekáček vymažte olejem a dno poklaďte plátky cukety, posypte je třetinou osmahnuté drti z rohlíků, přelijte polovinou dušených rajčat a na ně přidejte polovinu masa, kterou opatrně rozetřete po celé ploše. Potom vše opakujte ještě jednou. Druhou vrstvu masa poklaďte zbylými plátky cukety, zasypte zbylou drtí, nastrouhaným sýrem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 35–40 minut.
Chcete zužitkovat cuketu co nejvíc? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketové rizoto
Nebo mrkněte na další lasagne: