Moje milovaná spíž

Papriky plněné kukuřicí s marinovanou papričkou jalapeño podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
3x

Plněné papriky zůstávají stálicí už desítky let v mnoha kulturách. Jejich velikost zpravidla určí, jestli skončí na talíři k obědu nebo jako tapas k pivu. Yotam Ottolenghi v tomto případě zvolil verzi hlavního jídla a podlouhlé červené papriky odrůdy Romano naplnil mraženou kukuřicí a ostrou papričkou jalapeño. Doporučuje je podávat se zeleninovým salátem anebo s pečenými bramborami.

4 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kukuřici propláchněte horkou vodou, aby rozmrzla, nebo ji nechte povolit alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Jalapeño papričku nakrájejte i se semínky na plátky. Promíchejte ji v mističce s octem a cukrem a nechte ji marinovat.
  3. Kukuřici, smetanu, polentu, dva oloupané a pokrájené stroužky česneku, vejce, 1 lžíci oleje, ¾ lžičky soli a pořádnou špetku pepře rozmixujte v robotu na hrubé pyré. Sýry nastrouhejte nahrubo a promíchejte v míse s kukuřičným pyré.
  4. Papriky nařízněte po délce ostrým nožíkem tak, abyste neprořízli konce; stopky neodstraňujte. Opatrně vyjměte semena a papriky naplňte rozmixovanou směsí s kukuřicí.
  5. Cibule oloupejte a každou nakrájejte na pět 1cm koleček. Do velkého litinového hrnce nebo pekáče dejte 1 lžíci oleje a nechte ji roztéct po dně, přidejte kolečka cibule a tymián, osolte a opepřete. Zlehka orestujte. Na cibulová kolečka rozložte papriky naříznutou stranou nahoru a pokapejte je 1 lžící oleje. Mírně je osolte a opepřete. Do hrnce nebo pekáče nalijte 200 ml vody tak, abyste nepolili papriky. Pečte je v 30 minut v troubě. Pak zvyšte teplotu na 200 °C a papriky ještě dopékejte asi 20 minut, dokud nejsou měkké a jemně hnědé.
  6. Mezitím smíchejte v malé misce zbývající 4 lžíce oleje, nadrobno nasekaný koriandr, zbylý oloupaný a prolisovaný stroužek česneku, špetku soli a pořádnou špetku pepře.
  7. Koriandrový olej a marinovanou papričku jalapeño naneste na papriky. Podávejte je teplé.
PRIMA TIP: Papriky můžete naplnit den předem a před podáváním je upéct. Mozzarellu a čedar obměňte za svůj oblíbený sýr, musí být jen měkký a roztékavý.

Nechte se inspirovat dalšími recepty od Yotama Ottolenghiho

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Moje milovaná spíž

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Moje milovaná spíž

Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi okouzlil svět svými kreativními kombinacemi z běžně dostupných surovin a ukázal, že k vaření potřebujete hlavně fantazii, a ne výbavu michelinské restaurace. Myšlenku jeho nové knihy Moje milovaná spíž si přečtěte v úvodu tohoto článku. Tato zábavná kuchařka je první vlaštovka jeho nové ediční řady Ottolenghi Testovací kuchyně, která vyniká nápaditými recepty, praktickými tipy a řešením mnoha situací, s kterými se u vás doma potkáte. V tomto případě parádně zužitkujete různorodé zásoby ze spíže, ledničky, mrazáku a poliček a připravíte lahodná, pestrá a zdravá jídla pro celou rodinu.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty