Suroviny
- mražená kukuřice 250 g
- paprička jalapeňo (zelená) 1 ks
- jablečný ocet 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- smetana ke šlehání (44%) 100 ml
- polenta (instantní) 50 g
- česnek 3 stroužky
- vejce 1 ks
- olivový olej 100 ml
- mozzarella 75 g
- čedar (vyzrálý) 75 g
- červená paprika (Romano) 4 ks
- cibule 2 ks
- tymián 5 snítek
- koriandr (čerstvý) 10 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Kukuřici propláchněte horkou vodou, aby rozmrzla, nebo ji nechte povolit alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Jalapeño papričku nakrájejte i se semínky na plátky. Promíchejte ji v mističce s octem a cukrem a nechte ji marinovat.
- Kukuřici, smetanu, polentu, dva oloupané a pokrájené stroužky česneku, vejce, 1 lžíci oleje, ¾ lžičky soli a pořádnou špetku pepře rozmixujte v robotu na hrubé pyré. Sýry nastrouhejte nahrubo a promíchejte v míse s kukuřičným pyré.
- Papriky nařízněte po délce ostrým nožíkem tak, abyste neprořízli konce; stopky neodstraňujte. Opatrně vyjměte semena a papriky naplňte rozmixovanou směsí s kukuřicí.
- Cibule oloupejte a každou nakrájejte na pět 1cm koleček. Do velkého litinového hrnce nebo pekáče dejte 1 lžíci oleje a nechte ji roztéct po dně, přidejte kolečka cibule a tymián, osolte a opepřete. Zlehka orestujte. Na cibulová kolečka rozložte papriky naříznutou stranou nahoru a pokapejte je 1 lžící oleje. Mírně je osolte a opepřete. Do hrnce nebo pekáče nalijte 200 ml vody tak, abyste nepolili papriky. Pečte je v 30 minut v troubě. Pak zvyšte teplotu na 200 °C a papriky ještě dopékejte asi 20 minut, dokud nejsou měkké a jemně hnědé.
- Mezitím smíchejte v malé misce zbývající 4 lžíce oleje, nadrobno nasekaný koriandr, zbylý oloupaný a prolisovaný stroužek česneku, špetku soli a pořádnou špetku pepře.
- Koriandrový olej a marinovanou papričku jalapeño naneste na papriky. Podávejte je teplé.
PRIMA TIP: Papriky můžete naplnit den předem a před podáváním je upéct. Mozzarellu a čedar obměňte za svůj oblíbený sýr, musí být jen měkký a roztékavý.
Papriky plněné kukuřicí s marinovanou papričkou jalapeo podle Ottolenghiho Zdroj: Moje milovaná spíž
Nechte se inspirovat dalšími recepty od Yotama Ottolenghiho