návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho

4–6 porce
do 1,5 hodiny
Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho
Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho Autor: Ještě více hojnosti
Spojení měkkého nasládlého květáku a voňavého teplého sýra, který se na něm krásně rozteče, spouští Pavlovův reflex. Pokud jste jej ještě neochutnali, doporučujeme co nejrychleji vyzkoušet, a pokud víte, o co se jedná, je vám jasné, že na chladnější večery nebo chmury lahodnější zdravější jídlo těžko najdete.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Květák zbavte listů, omyjte a rozdělte na 3cm růžičky. Vsypte je do rendlíku, osolte, zalijte vodou a vařte 15 minut doměkka – při stlačení lžící by se měly rozpadat. Sceďte je a nechte v cedníku okapat. 
  2. Mezitím cibuli oloupejte, z jednoho konce ukrojte 4 kulaté 5mm plátky. Zbylou cibuli nakrájejte nahrubo a restujte ji v malé pánvi s olejem a rozmarýnem na středním stupni 10 minut za občasného míchání doměkka. Odstavte a nechte cibuli vychladnout. 
  3. Vychladlou cibuli vsypte do velké mísy, přidejte vejce a bazalku, prošlehejte, přisypte mouku, kypřicí prášek, kurkumu, sýr, 1 lžičku soli a spoustu pepře. Šlehejte, dokud není směs hladká. Přidejte květák a opatrně zamíchejte, aby se všechny růžičky nerozmačkaly.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu (o průměru 24 cm) vyložte pečicím papírem a stěny potřete rozehřátým máslem. V misce smíchejte sezam a černuchu a posypte stěny formy tak, aby se na ni přichytila. 
  5. Květákovou směs vyklopte do formy a navrch rozložte odložené plátky cibule, rozebrané na kolečka. Pečte v předehřáté troubě 45 minut, až povrch zezlátne a zpevní. Zapíchněte do středu špejli a pokud je po vytažení čistá a suchá, je koláč upečený. Vyjměte a nechte koláč před podáváním nejméně 20 minut ve formě chladnout. Podávejte teplý nebo vlahý. 
Reklama

PRIMA TIP: Květákový koláč můžete doplnit křupavým salátem – salátovou okurku nakrájejte na tenké plátky, posypte koprem a nasekanými lístky máty a přelijte zálivkou vyšlehnou z jablečného octa, špetky cukru a pár lžic řepkového oleje. 

Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho
Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho
Ještě více hojnosti

Ještě více hojnosti
Yotam Ottolenghi

Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi momentálně žije v britském Camdenu a vymýšlí recepty do svého sloupku v novinách Guardian nebo do televizních pořadů, ve kterých představuje inovativní zpracování zeleniny a použití koření tak, abyste s malým úsilím dosáhly velkého efektu. Jeho dobroty můžete ochutnat v proslulých londýnských lahůdkářstvích Ottolenghi
a v restauraci NOPI, nebo si je uvařit doma. Ve své kuchařce Ještě více hojnosti ukazuje překvapivé způsoby úpravy zeleniny a obilovin, jejichž zpracování a kombinace vytvářejí fantastické lahůdky poutající všechny smysly. Recepty komentuje krátkými příběhy o jejich vzniku či oblibě v rodině, u přátel či hostů v restauraci, vysvětluje použité suroviny i prozrazuje praktické tipy, a tak si kuchařku s chutí i jen přečtete. Ale nepustit se do vaření by byla věčná škoda. 
Vydalo nakladatelství Slovart. 
 
Související témata: Hlavní jídla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama