Suroviny
- květák (malý ) 1 ks (450 g)
- červená cibule (středně velká) 1 ks (170 g)
- olivový olej 75 ml
- rozmarýn (najemno nasekaný ) 1/2 lžičky
- vejce 7 ks
- bazalka (čerstvá, nasekaná) 15 g
- hladká mouka (prosátá) 120 g
- kurkuma (mletá ) 1/3 lžičky
- strouhaný parmazán (nahrubo nastrouhaný parmazán nebo jiný zralý sýr) 150 g
- bílá sezamová semínka 1 lžíce
- černucha (semena ) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Květák zbavte listů, omyjte a rozdělte na 3cm růžičky. Vsypte je do rendlíku, osolte, zalijte vodou a vařte 15 minut doměkka – při stlačení lžící by se měly rozpadat. Sceďte je a nechte v cedníku okapat.
- Mezitím cibuli oloupejte, z jednoho konce ukrojte 4 kulaté 5mm plátky. Zbylou cibuli nakrájejte nahrubo a restujte ji v malé pánvi s olejem a rozmarýnem na středním stupni 10 minut za občasného míchání doměkka. Odstavte a nechte cibuli vychladnout.
- Vychladlou cibuli vsypte do velké mísy, přidejte vejce a bazalku, prošlehejte, přisypte mouku, kypřicí prášek, kurkumu, sýr, 1 lžičku soli a spoustu pepře. Šlehejte, dokud není směs hladká. Přidejte květák a opatrně zamíchejte, aby se všechny růžičky nerozmačkaly.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu (o průměru 24 cm) vyložte pečicím papírem a stěny potřete rozehřátým máslem. V misce smíchejte sezam a černuchu a posypte stěny formy tak, aby se na ni přichytila.
- Květákovou směs vyklopte do formy a navrch rozložte odložené plátky cibule, rozebrané na kolečka. Pečte v předehřáté troubě 45 minut, až povrch zezlátne a zpevní. Zapíchněte do středu špejli a pokud je po vytažení čistá a suchá, je koláč upečený. Vyjměte a nechte koláč před podáváním nejméně 20 minut ve formě chladnout. Podávejte teplý nebo vlahý.
PRIMA TIP: Květákový koláč můžete doplnit křupavým salátem – salátovou okurku nakrájejte na tenké plátky, posypte koprem a nasekanými lístky máty a přelijte zálivkou vyšlehnou z jablečného octa, špetky cukru a pár lžic řepkového oleje.
Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho Zdroj: Ještě více hojnosti