Suroviny
- lilek (velký ) 2 ks
- extra virgin olivový olej
- ančovička 5 filátek
- česnek 1 malý stroužek
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 stupňů.
- Lilky nakrájejte na velké kostky, promíchejte s 1/2 lžičkou soli, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a štědře zakapejte olivovým olejem. Promíchejte a pečte asi 35 minut dozlatova.
- Mezitím v misce prošlehejte 60 ml olivového oleje, nasekaná filátka ančoviček, nadrobno nasekaný česnek, sůl, pepř, vinný ocet a nasekanou hladkolistou petržel.
- Dresink jemně promíchejte s ještě horkým upečeným lilkem. Podávejte s dobrým chlebem.
Pečený lilek podle Yotama Ottolenghiho 2 Zdroj: Klára Michalová