Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho
Zdroj: Chuť
Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho
Zdroj:
Chuť
Skvělý předkrm ladící s nakrájenou zeleninou a olivami, samostatný hlavní chod nebo příloha k masu. Bílé fazole, česnek a olivový olej se tu používají v různých obměnách, což ukazuje variabilitu postupů i surovin, otevřete-li svou mysl experimentům, a dohromady tvoří ohromující chuťový zážitek.
Postup přípravy
-
Fazole namočte 12–24 hodin předem do studené vody s jedlou sodou, aby se uvařily rovnoměrně a rychleji.
-
Cibuli oloupejte a rozkrojte na osminy. Fazole slijte, zalijte čistou vodou zhruba 4 cm nad fazole, přidejte k nim cibuli a vařte je doměkka, zhruba 50 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Pak je slijte.
-
Mezitím česnek oloupejte a dejte spolu s rozmarýnem, tymiánem a podélně rozpůlenou chilli papričkou do rendlíku, zalijte olejem a přiklopte. Vařte na nižším stupni zhruba 25–30 minut, až česnek změkne a začne zlátnout. Rendlík odstavte a nechte česnek pod pokličkou dál měknout. Po 10 minutách olej sceďte do misky a česnek, bylinky a chilli papričku rozprostřete na talíř.
-
Uvařený česnek rozmixujte se 100 g uvařených fazolí, hořčicí, sardelkami, 2 lžícemi citronové šťávy, 75 ml česnekového oleje, 1 lžící vody, špetkou soli a pepře dohladka.
-
Z fazolí odeberte 150 g a promíchejte je s 1,5 lžící citronové šťávy, 3 lžícemi česnekového oleje, koprem nasekaným nahrubo, solí a pepřem. Nechte odležet v lednici.
-
Zbylé uvařené fazole nechte zchladnout a pak je rozmixujte i s vařenou cibulí, 2,5 lžícemi citronové šťávy, 3 lžícemi česnekového oleje, solí a pepřem na hustou, hladkou kaši. Přesuňte ji do mělké servírovací misky, rozetřete a uprostřed vytvořte prohlubeň. Naplňte ji pastou aioli a na ni rozložte ochucené fazole. Posypte chilli vločkami, odloženou chilli papričkou, rozmarýnem a tymiánem.
Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho
Zdroj: Chuť
Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho
Zdroj:
Chuť