Yotam Ottolenghi

Vejce s bramborami a pastou gochujang podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
5x

Objev korejské chilli pasty gochujang způsobil mezi šéfkuchaři poprask, její nasládlá, a přesto ostrá a pikantní chuť výborně ladí s většinou evropských a amerických slaných pokrmů a surovin. Tento pokrm je variací na oblíbenou šakšuku nebo tortillu a chilli pasta jí dodá šmrnc, který oceníte ráno po večírku i večer po příchodu z práce.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • velké brambory (varný typ B) 2–3 ks
  • malá kedlubna 1 ks
  • korejská chilli pasta gochujang 1 lžíce
  • bílá miso pasta 2 lžičky
  • česnek 2 malé stroužky
  • olivový olej 3 lžíce + na vymazání
  • sůl (vejce) 8 ks
  • limetka (limeta) 1 ks
  • sůl

Salsa

  • bílá nebo černá sezamová semínka 2 lžičky
  • limetková šťáva (limetová šťáva) 1 lžíce
  • korejská chilli pasta gochujang 1 lžička
  • olivový olej 2 lžíce
  • pažitka, nadrobno nakrájená 2 lžičky

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Hlubokou pánev o průměru 28 cm s nepřilnavým povrchem, k níž máte poklici, nebo podobně velkou kulatou nádobu, kterou je možné dát do trouby, mírně vytřete olivovým olejem a nechte ji 5 minut ohřívat v troubě.
  2. Mezitím oloupejte brambory a kedlubnu a nakrájejte je na hranolky dlouhé 4 cm a široké 5 mm. Promíchejte je s pastou gochujang a miso, oloupaným a prolisovaným česnekem, olejem a ¼ lžičkou soli, aby byly rovnoměrně obaleny. Vsypte do nahřáté pánve či jiné nádoby, rovnoměrně rozprostřete a pečte bez poklice 25 minut. Zhruba po 15 minutách brambory a kedlubny v pánvi otočte.
  3. Jakmile povrch zezlátne a brambory a kedlubny začnou být křupavé, vytvořte v nich zadní stranou lžíce prohlubně, do kterých rozklepněte vejce. Pánev přiklopte a vraťte na 8–10 minut do trouby, až bílky zpevní, žloutky mohou zůstat tekuté. Zlehka vejce osolte.
  4. Sezamová semínka nasucho opražte v pánvi, stačí 1 minuta, než se rozvoní. Promíchejte je s limetovou šťávou, pastou gochujang, olivovým olejem a pažitkou. Salsu rozdělte na vejce a podávejte je rovnou z pánve. Doplňte klínky limety na pokapání.

PRIMA TIP: Pasta gochujang (kočchudžang) vzniká fermentací sójových bobů, rýže, sladu a sušených chilli papriček, dochucuje ji rýžový sirup a sůl. Domácí příprava trvá zhruba dva roky, je proto jednodušší si ji pod názvem kočchudžang nebo gochujang koupit hotovou v korejském obchodě nebo v oddělení asijských specialit v supermarketu. Doma vám vydrží hodně dlouho. Její chuť je jemně kouřová a nasládlá a není přehnaně ostrá.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty