Suroviny
- brambory (velké,varný typ B) 2–3 ks
- kedlubna (malá ) 1 ks
- chilli (korejská chilli pasta gochujang) 1 lžíce
- pasta miso (bílá ) 2 lžičky
- česnek 2 malé stroužky
- olivový olej 3 lžíce + na vymazání
- vejce 8 ks
- limetka 1 ks
- sůl
Salsa
- sezamová semínka (bílá nebo černá ) 2 lžičky
- limetková šťáva 1 lžíce
- chilli (korejská chilli pasta gochujang) 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- pažitka (nadrobno nakrájená) 2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Hlubokou pánev o průměru 28 cm s nepřilnavým povrchem, k níž máte poklici, nebo podobně velkou kulatou nádobu, kterou je možné dát do trouby, mírně vytřete olivovým olejem a nechte ji 5 minut ohřívat v troubě.
- Mezitím oloupejte brambory a kedlubnu a nakrájejte je na hranolky dlouhé 4 cm a široké 5 mm. Promíchejte je s pastou gochujang a miso, oloupaným a prolisovaným česnekem, olejem a ¼ lžičkou soli, aby byly rovnoměrně obaleny. Vsypte do nahřáté pánve či jiné nádoby, rovnoměrně rozprostřete a pečte bez poklice 25 minut. Zhruba po 15 minutách brambory a kedlubny v pánvi otočte.
- Jakmile povrch zezlátne a brambory a kedlubny začnou být křupavé, vytvořte v nich zadní stranou lžíce prohlubně, do kterých rozklepněte vejce. Pánev přiklopte a vraťte na 8–10 minut do trouby, až bílky zpevní, žloutky mohou zůstat tekuté. Zlehka vejce osolte.
- Sezamová semínka nasucho opražte v pánvi, stačí 1 minuta, než se rozvoní. Promíchejte je s limetovou šťávou, pastou gochujang, olivovým olejem a pažitkou. Salsu rozdělte na vejce a podávejte je rovnou z pánve. Doplňte klínky limety na pokapání.
PRIMA TIP: Pasta gochujang (kočchudžang) vzniká fermentací sójových bobů, rýže, sladu a sušených chilli papriček, dochucuje ji rýžový sirup a sůl. Domácí příprava trvá zhruba dva roky, je proto jednodušší si ji pod názvem kočchudžang nebo gochujang koupit hotovou v korejském obchodě nebo v oddělení asijských specialit v supermarketu. Doma vám vydrží hodně dlouho. Její chuť je jemně kouřová a nasládlá a není přehnaně ostrá.