Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage

Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
5x

Máslo, cibule a miso pasta vytvoří dohromady pokrm, na který budou všichni dlouho vzpomínat a jehož příprava je nejen snadná, ale i blesková. Úspěch tkví především v plechu či pekáči správné velikosti, do které se vejdou cibule vedle sebe a nepřekrývají se. To zajistí, že se rovnoměrně propečou dokřupava a šťáva se vypaří a zintenzivní svoji chuť.

6 porcí
90 minut

Suroviny

  • máslo 100 g
  • velké cibule 8 ks
  • bílá miso pasta 100 g
  • teplá voda 1 litr

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 240 °C. Máslo rozehřejte. Cibule rozpulte a oloupejte slupku i tuhou vrchní vrstvu. Nať a malou část u kořínků seřízněte tak, aby půlka cibule držela pohromadě.
  2. V mixéru na smoothie nebo metličkou vyšlehejte máslo, pastu miso a vodu do hladké emulze.
  3. Půlky cibulí rozložte řeznou stranou nahoru do hlubokého plechu nebo pekáče o rozměrech 40 x 28 cm a přelijte je máslem s pastou miso. Zakryjte alobalem, pevně ho ohněte v rozích a pečte v předehřáté troubě 35 minut.
  4. Alobal odstraňte, cibule opatrně obraťte a přelijte je vypečenou tekutinou. Pečte ještě 45–50 minut a každých 10 minut je přelijte vypečenou šťávou. Cibule by měly být velmi měkké, tmavě hnědé na vrcholcích a šťáva by se měla odpařit do hustoty omáčky.
  5. Půlky cibulí opatrně rozdělte na talíře, omáčku nalijte na ně a okolo nich a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Miso pasta se vyrábí zkvašením sójových bobů a v japonské kuchyni slouží jako dochucovadlo, má totiž chuť umami – pátou neutrální chuť, která jídlo vybalancuje. Bílá pasta miso zraje nejkratší dobu a má lehce nasládlou chuť.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage

Chuť Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage

Nová kniha izraelského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho vzdává naplno hold zelenině a staví ji do středu zájmu. Se svou kolegyní Ixtou Belfrage vyzkoušel Yotam nejrůznější kombinace surovin a představil zeleninu jako královnu chutí, která okouzlí v jednoduchých večeřích i na slavnostní hostině nejen vegetariány, ale i milovníky masa. Ve svých receptech ukazuje, jak úžasně variabilní zelenina je a jak na pečlivém výběru dalších surovin, koření a postupu záleží.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty