Suroviny
- máslo 100 g
- cibule (velké ) 8 ks
- pasta miso (bílá ) 100 g
- voda (teplá ) 1 litr
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 240 °C. Máslo rozehřejte. Cibule rozpulte a oloupejte slupku i tuhou vrchní vrstvu. Nať a malou část u kořínků seřízněte tak, aby půlka cibule držela pohromadě.
- V mixéru na smoothie nebo metličkou vyšlehejte máslo, pastu miso a vodu do hladké emulze.
- Půlky cibulí rozložte řeznou stranou nahoru do hlubokého plechu nebo pekáče o rozměrech 40 x 28 cm a přelijte je máslem s pastou miso. Zakryjte alobalem, pevně ho ohněte v rozích a pečte v předehřáté troubě 35 minut.
- Alobal odstraňte, cibule opatrně obraťte a přelijte je vypečenou tekutinou. Pečte ještě 45–50 minut a každých 10 minut je přelijte vypečenou šťávou. Cibule by měly být velmi měkké, tmavě hnědé na vrcholcích a šťáva by se měla odpařit do hustoty omáčky.
- Půlky cibulí opatrně rozdělte na talíře, omáčku nalijte na ně a okolo nich a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Miso pasta se vyrábí zkvašením sójových bobů a v japonské kuchyni slouží jako dochucovadlo, má totiž chuť umami – pátou neutrální chuť, která jídlo vybalancuje. Bílá pasta miso zraje nejkratší dobu a má lehce nasládlou chuť.
Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho Zdroj: Chuť