zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho
Autor: Chuť Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho

Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho

Hodnoceno: 5x
Máslo, cibule a miso pasta vytvoří dohromady pokrm, na který budou všichni dlouho vzpomínat a jehož příprava je nejen snadná, ale i blesková. Úspěch tkví především v plechu či pekáči správné velikosti, do které se vejdou cibule vedle sebe a nepřekrývají se. To zajistí, že se rovnoměrně propečou dokřupava a šťáva se vypaří a zintenzivní svoji chuť.
do 1,5 hodiny
6 porcí

reklama

Suroviny (6 porcí)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 240 °C. Máslo rozehřejte. Cibule rozpulte a oloupejte slupku i tuhou vrchní vrstvu. Nať a malou část u kořínků seřízněte tak, aby půlka cibule držela pohromadě. 
  2. V mixéru na smoothie nebo metličkou vyšlehejte máslo, pastu miso a vodu do hladké emulze. 
  3. Půlky cibulí rozložte řeznou stranou nahoru do hlubokého plechu nebo pekáče o rozměrech 40 x 28 cm a přelijte je máslem s pastou miso. Zakryjte alobalem, pevně ho ohněte v rozích a pečte v předehřáté troubě 35 minut. 
  4. Alobal odstraňte, cibule opatrně obraťte a přelijte je vypečenou tekutinou. Pečte ještě 45–50 minut a každých 10 minut je přelijte vypečenou šťávou. Cibule by měly být velmi měkké, tmavě hnědé na vrcholcích a šťáva by se měla odpařit do hustoty omáčky.
  5. Půlky cibulí opatrně rozdělte na talíře, omáčku nalijte na ně a okolo nich a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Miso pasta se vyrábí zkvašením sójových bobů a v japonské kuchyni slouží jako dochucovadlo, má totiž chuť umami – pátou neutrální chuť, která jídlo vybalancuje. Bílá pasta miso zraje nejkratší dobu a má lehce nasládlou chuť. 

Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho
Autor: Chuť Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho

reklama

Chuť
Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage

Nová kniha izraelského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho vzdává naplno hold zelenině a staví ji do středu zájmu. Se svou kolegyní Ixtou Belfrage vyzkoušel Yotam nejrůznější kombinace surovin a představil zeleninu jako královnu chutí, která okouzlí v jednoduchých večeřích i na slavnostní hostině nejen vegetariány, ale i milovníky masa. Ve svých receptech ukazuje, jak úžasně variabilní zelenina je a jak na pečlivém výběru dalších surovin, koření a postupu záleží. 

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: cibule , miso pasta , bez masa , Yotam Ottolenghi , Hlavní jídla