Zeleninová kuchařka

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Moje hodnocení
1x

Vyzkoušejte skvělou polévku inspirovanou japonskou kuchyní, na které si můžou pochutnat i vegani. Je plná zdravých a velmi chutných ingrediencí, nechybí v ní fermentovaná miso pasta, houby shitake a mořské řasy, což z ní činí přímo koktejl dlouhověkosti.

4 porce
45 minut
japonská

Suroviny

V tomto receptu najdete hned několik exotických potravin pocházejících především z Japonska. Třeba takové miso z hnědé rýže. Jde o fermentovanou pastu z hnědé rýže a sójových bobů s velice výraznou a specifickou chutí. Miso pasta vždy přirozeně zraje po mnoho měsíců v sudech z cedrového dřeva. Pomalou fermentací vzniká velice zdravý a chuťově zajímavý produkt, který se často objevuje v jídelníčku lidí zabývajících se zdravou výživou.

Postup přípravy

  1. Houby vložte do vody a nechte nejlépe přes noc namočené. Před začátkem vaření také namočte řasu wakame.
  2. Z hub slijte vodu. Zalijte 0,8 l vody a vařte asi 20 minut. Před koncem vaření přidejte miso pastu a namočenou řasu a ještě minutku povařte. Nechte stranou.
  3. Tofu nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, přidejte sójovou omáčku, škrob, kari koření a rukama promíchejte. Tofu osmahněte na oleji dozlatova, přidejte půlku nakrájené chilli papričky, nasekanou jarní cibulku, sezam a ještě chvíli restujte. Nakonec přisypte papriku, rychle orestujte a zastříkněte šťávou z celé limetky. Poté zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu.
  4. Mezitím vyjměte houby, ze kterých odřízněte tuhý třeň a nakrájejte je i s řasou na libovolně velké kousky. Vše i s miso vývarem vlijte do polévky. Jakmile se polévka začne vařit, vložte do ní nudle a povařte 3 minuty.
  5. Odstavte z plotny, přidejte čerstvé nasekané bylinky a klíčky, zamíchejte a nechte pod pokličkou dojít.
  6. Polévka je hodně hustá a vydatná. Dle potřeby můžete ještě dochutit miso pastou – každá je trochu jinak slaná.
PRIMA TIP: Pokud byste si chtěli osmažené tofu vychutnat, část po opražení vyndejte stranou a přidejte do polévky po nalití do misky. Před podáváním posypte bylinkami, jarní cibulkou, sezamem, chilli papričkou nebo čerstvými klíčky.

Sbírka nápadů, jak využít při vaření miso pastu

Vyzkoušejte také výtečnou polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zeleninová kuchařka

Petr Klíma Zeleninová kuchařka

Přemýšlíte-li o tom, že omezíte ve své stravě maso, mléko, lepek či cukr a přikloníte se ke zdravému a k životnímu prostředí ohleduplnému způsobu stravování, ale nevíte, co vlastně vařit, pak je tato kniha určena právě vám!

Petr Klíma, který všechny recepty vymyslel, uvařil i nafotil, je také autorem dalších úspěšných veganských kuchařek, Luštěninové a Obilovinové, a blogu www.greenwayfood.cz.

Kuchařka je rozdělena podle ročních období a nabízí recepty jak na českou klasiku ve veganské podobě, tak na moderní pokrmy ovlivněné světovou kuchyní, vždy však kompletní sezónní menu pro každou příležitost, od salátů a pomazánek přes polévky, hlavní jídla až po dezerty. Kromě receptů ze sezonních a lokálních, běžných i méně známých druhů zeleniny, jako je například tuřín, vodnice či kadeřávek, skýtá kuchařka i pohled na roční koloběh na farmě a farmářské trhu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty