Suroviny
- shiitake (sušené) 5 ks
- řasa wakame 1/2 listu
- pasta miso (z hnědé rýže) 3 lžíce
- tofu (natural) 170 g
- sójová omáčka 1 lžíce
- kukuřičný škrob 1 lžička
- kari koření 1 lžička
- sezamový olej
- červené chilli papričky 1 ks
- sezamová semínka (natural) 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- limetka 1 ks
- kokosové mléko 400 ml
- rýžové nudle 150 g
- sojové výhonky 1 hrst
- bylinky (koriandr, thajská bazalka)
V tomto receptu najdete hned několik exotických potravin pocházejících především z Japonska. Třeba takové miso z hnědé rýže. Jde o fermentovanou pastu z hnědé rýže a sójových bobů s velice výraznou a specifickou chutí. Miso pasta vždy přirozeně zraje po mnoho měsíců v sudech z cedrového dřeva. Pomalou fermentací vzniká velice zdravý a chuťově zajímavý produkt, který se často objevuje v jídelníčku lidí zabývajících se zdravou výživou.
Postup přípravy
- Houby vložte do vody a nechte nejlépe přes noc namočené. Před začátkem vaření také namočte řasu wakame.
- Z hub slijte vodu. Zalijte 0,8 l vody a vařte asi 20 minut. Před koncem vaření přidejte miso pastu a namočenou řasu a ještě minutku povařte. Nechte stranou.
- Tofu nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, přidejte sójovou omáčku, škrob, kari koření a rukama promíchejte. Tofu osmahněte na oleji dozlatova, přidejte půlku nakrájené chilli papričky, nasekanou jarní cibulku, sezam a ještě chvíli restujte. Nakonec přisypte papriku, rychle orestujte a zastříkněte šťávou z celé limetky. Poté zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu.
- Mezitím vyjměte houby, ze kterých odřízněte tuhý třeň a nakrájejte je i s řasou na libovolně velké kousky. Vše i s miso vývarem vlijte do polévky. Jakmile se polévka začne vařit, vložte do ní nudle a povařte 3 minuty.
- Odstavte z plotny, přidejte čerstvé nasekané bylinky a klíčky, zamíchejte a nechte pod pokličkou dojít.
- Polévka je hodně hustá a vydatná. Dle potřeby můžete ještě dochutit miso pastou – každá je trochu jinak slaná.
PRIMA TIP: Pokud byste si chtěli osmažené tofu vychutnat, část po opražení vyndejte stranou a přidejte do polévky po nalití do misky. Před podáváním posypte bylinkami, jarní cibulkou, sezamem, chilli papričkou nebo čerstvými klíčky.
Sbírka nápadů, jak využít při vaření miso pastu
Vyzkoušejte také výtečnou polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE