Lilky
- středně velké lilky 3 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- Sůl
- sezamová semínka k podávání
- chilli vločky k podávání
Glazura
- olej z praženého sezamu 3 lžíce
- sójová omáčka tamari 1,5 lžíce
- miso pasta z hnědé rýže 2 lžičky
- Javorový sirup 1 lžíce
- šťáva z 1 citronu
- jablečný ocet 1 lžička
Vždy připravuji tyto lilky ve velkém, jednak proto, že každý chce přidat a navíc chutnají skvěle i za studena – když zbydou, beru si je druhý den s sebou do krabičky.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky zbavte stopek a nakrájejte je podélně na klínky. Rozložte je do hlubšího plechu, potřete nebo zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte. Pečte 15–20 minut doměkka. Po této době nebudou ještě upečené, ale to je v pořádku.
- Smíchejte přísady na glazuru a přelijte ji přes lilky. Promíchejte, vraťte plech do trouby a pečte dalších 10 minut. Vyjměte, promíchejte a pečte ještě 5 minut zcela doměkka.
- Vyjměte z trouby, posypte sezamovými semínky a podávejte.