Suroviny
- sezamový olej 2 lžíce + na zakapání
- cibule 1 ks
- zázvor (nasekaný ) 1 lžíce
- česnek (nasekaný ) 1 lžíce
- pórek (bílá část ) 1/2 ks
- květák (malý ) 1 ks
- pastiňák (nebo kořenová petržel) 1 ks
- voda asi 500 ml
- pasta miso 1 lžíce
- kokosové mléko 200 ml
- kardamom (mletý zelený(nebo celý lusk)) 1/2 lžičky
- muškátový oříšek (mletý ) 1 špetka
Dochucení
- med 1 lžíce
- citronová šťáva (z asi 1/2 citronu)
- sójová omáčka 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Květák rozeberte na růžičky, košťál očistěte a nakrájejte na menší kusy. Pastinák oloupejte a nakrájejte nahrubo a stejně tak pórek a cibuli.
- Ve větším hrnci rozehřejte sezamový olej, přidejte připravenou zeleninu (několik růžiček květáku si ponechte na dozdobení) a na mírném plameni opékejte ze všech stran zhruba 10 minut. Pak přidejte česnek, zázvor a koření. Nechte rozvonět a zalijte zhruba 500 ml vody, aby byla zelenina ponořená. Vařte doměkka.
- Když je zelenina uvařená, přidejte miso pastu a kokosové mléko. Rozmixujte dohladka a nakonec jen dochuťte citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a solí.
- Servírujte se syrovým květákem nakrájeným na tenké plátky a zakapejte sezamovým olejem.