Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květáková polévka s miso pastou
Suroviny (4 porce)
- Sezamový olej 2 lžíce + na zakapání
- Cibule 1 ks
- nasekaný zázvor 1 lžíce
- nasekaný česnek 1 lžíce
- bílá část pórku 1/2 ks
- malý květák 1 ks
- pastinák nebo kořenová petržel 1 ks
- Voda asi 500 ml
- miso pasta 1 lžíce
- kokosové mléko 200 ml
- mletý zelený kardamom (nebo celý lusk) 1/2 lžičky
- mletý muškátový oříšek 1 špetka
Dochucení:
- Med 1 lžíce
- šťáva z asi 1/2 citronu
- Sójová omáčka 2 lžíce
- Sůl
Postup
- Květák rozeberte na růžičky, košťál očistěte a nakrájejte na menší kusy. Pastinák oloupejte a nakrájejte nahrubo a stejně tak pórek a cibuli.
- Ve větším hrnci rozehřejte sezamový olej, přidejte připravenou zeleninu (několik růžiček květáku si ponechte na dozdobení) a na mírném plameni opékejte ze všech stran zhruba 10 minut. Pak přidejte česnek, zázvor a koření. Nechte rozvonět a zalijte zhruba 500 ml vody, aby byla zelenina ponořená. Vařte doměkka.
- Když je zelenina uvařená, přidejte miso pastu a kokosové mléko. Rozmixujte dohladka a nakonec jen dochuťte citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a solí.
- Servírujte se syrovým květákem nakrájeným na tenké plátky a zakapejte sezamovým olejem.
PRIMA TIPY:
• Při použití celého kardamomu nezapomeňte před mixováním semena z lusku vyndat.
• K téhle polévce skvěle sedne uzené tofu nakrájené na malé kostičky a zprudka opečené ve vyšší vrstvě oleje dokřupava.
• Nejbarevnější květák a spoustu jiné barevné zeleniny seženete v Makru a v sezoně i na farmářských trzích.
Nejbarevnější kuchařka
Kamila KAMU Rundusová
Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.
Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.