Suroviny
- kuřecí spodní stehna s kostí a kůží 8 ks
- změklé máslo 4 lžíce
- bílá miso pasta 1/2 hrnku
- Javorový sirup 3 lžíce
- čerstvý zázvor, nastrouhaný 2cm kousek
- česnek, neloupaný, ale lehce rozdrcený 8 stroužků
- rýžový ocet 1 lžíce
- čerstvě namletý černý pepř
- jarní cibulka na ozdobu, nakrájená na tenká kolečka 2 ks
- nasucho opražená sezamová semínka na ozdobu 2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Ve velké míse důkladně promíchejte změklé máslo, miso pastu, javorový sirup, rýžový ocet, nastrouhaný zázvor a černý pepř.
- Kousky kuřete vložte do mísy a směs důkladně vmasírujte do masa ze všech stran. Prsty jemně nadzdvihněte kůži a pastu vetřete i pod kůži.
- Kousky kuřete rozprostřete v jedné vrstvě do pekáčku, přidejte stroužky česneku a dejte do trouby. Pečte 30–40 minut, čas od času polévejte kůži vypečenou šťávou, až zezlátne a bude křupavá.
- Kuře nandejte na talíře. Odstraňte slupku ze stroužků a upečený česnek rozmačkejte se šťávou v pekáči. Hotový sosík podlejte pod kuře. Pokrm ozdobte nakrájenou cibulkou a opraženými sezamovými semínky. Podávejte nejlépe s rýží.