Tim Anderson

Překvapivě úchvatný, hodinový, ostrý miso ramen

Moje hodnocení
15x

Udělat doma dobrý ramen je celkem snadné, ale opravdu dobrý ramen je téměř nemožně obtížný. Příprava ramenu v restauraci bývá několikadenní proces a na hotový pokrm se připravují různé přísady, z nichž většina bývá domácí a zahrnuje spoustu práce na nich i s nimi. Proto se málokdo odhodlá pouštět se do tohoto dobrodružství v domácích podmínkách, a když už, je to téměř vždy instantní ramen z pytlíku doplněný několika jednoduchými přísadami.

4 porce
60 minut
japonská

Suroviny

Miso směs s masem

Autor krásné kuchařky Japonská kuchyně Tim Anderson ale přišel s řešením a tady je jeho inspirace: „Před pár lety jsem ale působil jako konzultant v nové restauraci, která chtěla vařit ramen, ale neměla čas ani prostor, který by mohla obětovat přípravě velkého množství bohatého vývaru a spousty přísad. Nejdřív jsem si říkal: Pf! To nemůže fungovat. Ke skvělému ramenu neexistují zkratky. Ale pak jsem si vzpomněl na ramen stánek v Sapporu jménem Keyaki, kde jsem byl v roce 2007. Dělali něco, co jsem nikdy předtím neviděl, z čehož vzešel v řádu minut neskutečně chuťově bohatý a silný ramen: rychle spolu osmažili směs miso, mletého vepřového a dalších dochucovadel v rozpáleném woku a pak to smíchali s vývarem, který zabarvil maso a zkaramelizoval miso, až směs chutnala oříškově a plně. Rozhodl jsem se zkusit něco podobného a fungovalo to skvostně. A tady to je: skutečně dokonalá miska ramenu, kterou můžete připravit od základu za méně než hodinu. Tohle je podle mě vzácné a vzrušující jako jednorožec.“

Postup přípravy

  1. Velký hrnec vody přiveďte k varu a v jiném hrnci přiveďte k mírnému varu kuřecí vývar. Do vývaru přidejte miso a míchejte, dokud se nerozpustí.
  2. Další krok: Ostrá směs miso a mletého vepřového. Pórek rozpulte a zelenější část nasekejte nahrubo. Bílou nakrájejte na jemno a dejte do velmi studené vody do doby, než ji budete potřebovat.
  3. Zelenou část pórku, miso, rajče, cibuli, česnek, chilli papričku, chilli vločky, zázvor, sezamová semínka, pepř, sečuánský pepř nebo sansho a ančovičky, pokud je používáte, dejte do robotu nebo mixéru a rozmixujte na hrubou pastu. (Pokud nemáte mixér, můžete všechno nasekat nebo nastrouhat ručně, případně použijte hmoždíř.) Tuto směs promíchejte s mletým vepřovým na lahodnou vepřovou směs. A teď ta důležitá část: Potřebujete EXTRÉMNĚ ROZPÁLENÝ wok nebo pánev. Postavte tedy svou nejlepší, nejspolehlivější pánev na vysoký žár dobrých 5–10 minut předtím, než hodláte začít smažit. Do pánve přidejte olej a pak vepřovou směs, často míchejte, dokud nebude sytě hnědá. (Pánví netřeste ani ji nezvedejte – nechte ji na zdroji tepla!) Jakmile bude všechno pěkně hnědé a smažené (což by mělo být za asi 10 minut), stáhněte ze sporáku a vmíchejte máslo. Než budete směs potřebovat, držte ji v teple.
  4. Zelí pak choi blanšírujte asi minutu ve vroucí vodě, jen aby lehce zkřehlo. Mělo by pořád trochu křupat. Vyjměte děrovanou sběračkou nebo sítem, pak ještě kratší dobu blanšírujte fazolové klíčky: stačit bude 20–30 vteřin. I ty vyjměte a obalte v sezamovém oleji. V tu chvíli přiveďte k varu miso-kuřecí vývar.
  5. Uvařte nudle podle návodu na obalu – obecně 2–3 minuty pro instantní, 4–5 minut pro suché, a ne víc než 1 minutu, pokud máte čerstvé (můžete použít stejnou vodu, v níž jste blanšírovali zeleninu). Pečlivě sceďte. Do hlubokých misek nalijte 300–350 ml vývaru, pak přidejte nudle a promíchejte, aby se od sebe odlepily. Přelijte polovinou ostré, miso-vepřové směsi a znovu dobře promíchejte. Ochutnejte vývar a případně dochuťte solí nebo sójovou omáčkou, pokud je to potřeba. Navrch dejte zbývající mleté vepřové, parmazán, pokud ho používáte, scezené kousky pórku a marinovaná vejce. Vychutnejte si to horké a nezapomeňte SRKAT!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tim Anderson

Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.


Přečtěte si také

Recepty