Suroviny
- kuřecí vývar (neochucený,ne z kostky!) 1,4 litru
- pasta miso 100 g
- zelí pak choi (rozčtvrcené) 2 ks
- naklíčené mungo 150 g
- sezamový olej 4 lžičky
- nudle (ramen nudle – sušené jsou dobré, instantní lepší, čerstvé nejlepší) 4 porce
- strouhaný parmazán (nemusí být, ale je to moc dobré) 50 g
- vejce natvrdo (marinovaná v sójovce, rozpůlená) 4 ks
- sůl (nebo sójová omáčka, podle chuti (není nutné))
Miso směs s masem
- pórek (omytý a očištěný) 1 ks
- pasta miso (použijte červené nebo ječmenné miso, pokud ho seženete) 40 g
- rajčata 1 ks
- cibule (nasekaná nahrubo) 1/2 ks
- česnek (oloupaný) 4 stroužky
- červené chilli papričky (čerstvá ) 1 ks
- chilli (sušené chilli vločky) 2 lžičky
- zázvor (čerstvý, na jemné plátky) 2cm kousek
- sezamová semínka (pražená ) 1/2 lžíce
- ančovička (v oleji (nemusí být)) 2 filátka
- mleté vepřové maso (ne libové!) 250 g
- olej 2 lžíce
- máslo 50 g
- čerstvě namletý pepř (černý ) 1/4 lžičky
- sečuánský pepř (nemusí být) 1/2 lžičky
Autor krásné kuchařky Japonská kuchyně Tim Anderson ale přišel s řešením a tady je jeho inspirace: „Před pár lety jsem ale působil jako konzultant v nové restauraci, která chtěla vařit ramen, ale neměla čas ani prostor, který by mohla obětovat přípravě velkého množství bohatého vývaru a spousty přísad. Nejdřív jsem si říkal: Pf! To nemůže fungovat. Ke skvělému ramenu neexistují zkratky. Ale pak jsem si vzpomněl na ramen stánek v Sapporu jménem Keyaki, kde jsem byl v roce 2007. Dělali něco, co jsem nikdy předtím neviděl, z čehož vzešel v řádu minut neskutečně chuťově bohatý a silný ramen: rychle spolu osmažili směs miso, mletého vepřového a dalších dochucovadel v rozpáleném woku a pak to smíchali s vývarem, který zabarvil maso a zkaramelizoval miso, až směs chutnala oříškově a plně. Rozhodl jsem se zkusit něco podobného a fungovalo to skvostně. A tady to je: skutečně dokonalá miska ramenu, kterou můžete připravit od základu za méně než hodinu. Tohle je podle mě vzácné a vzrušující jako jednorožec.“
Postup přípravy
- Velký hrnec vody přiveďte k varu a v jiném hrnci přiveďte k mírnému varu kuřecí vývar. Do vývaru přidejte miso a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Další krok: Ostrá směs miso a mletého vepřového. Pórek rozpulte a zelenější část nasekejte nahrubo. Bílou nakrájejte na jemno a dejte do velmi studené vody do doby, než ji budete potřebovat.
- Zelenou část pórku, miso, rajče, cibuli, česnek, chilli papričku, chilli vločky, zázvor, sezamová semínka, pepř, sečuánský pepř nebo sansho a ančovičky, pokud je používáte, dejte do robotu nebo mixéru a rozmixujte na hrubou pastu. (Pokud nemáte mixér, můžete všechno nasekat nebo nastrouhat ručně, případně použijte hmoždíř.) Tuto směs promíchejte s mletým vepřovým na lahodnou vepřovou směs. A teď ta důležitá část: Potřebujete EXTRÉMNĚ ROZPÁLENÝ wok nebo pánev. Postavte tedy svou nejlepší, nejspolehlivější pánev na vysoký žár dobrých 5–10 minut předtím, než hodláte začít smažit. Do pánve přidejte olej a pak vepřovou směs, často míchejte, dokud nebude sytě hnědá. (Pánví netřeste ani ji nezvedejte – nechte ji na zdroji tepla!) Jakmile bude všechno pěkně hnědé a smažené (což by mělo být za asi 10 minut), stáhněte ze sporáku a vmíchejte máslo. Než budete směs potřebovat, držte ji v teple.
- Zelí pak choi blanšírujte asi minutu ve vroucí vodě, jen aby lehce zkřehlo. Mělo by pořád trochu křupat. Vyjměte děrovanou sběračkou nebo sítem, pak ještě kratší dobu blanšírujte fazolové klíčky: stačit bude 20–30 vteřin. I ty vyjměte a obalte v sezamovém oleji. V tu chvíli přiveďte k varu miso-kuřecí vývar.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu – obecně 2–3 minuty pro instantní, 4–5 minut pro suché, a ne víc než 1 minutu, pokud máte čerstvé (můžete použít stejnou vodu, v níž jste blanšírovali zeleninu). Pečlivě sceďte. Do hlubokých misek nalijte 300–350 ml vývaru, pak přidejte nudle a promíchejte, aby se od sebe odlepily. Přelijte polovinou ostré, miso-vepřové směsi a znovu dobře promíchejte. Ochutnejte vývar a případně dochuťte solí nebo sójovou omáčkou, pokud je to potřeba. Navrch dejte zbývající mleté vepřové, parmazán, pokud ho používáte, scezené kousky pórku a marinovaná vejce. Vychutnejte si to horké a nezapomeňte SRKAT!
Překvapivě úchvatný, hodinový, ostrý miso ramen Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně