Suroviny
- vývar (rybí, zeleninový nebo kuřecí) 1,5 litru
- pasta miso (světlá ) 4 lžíce (a více podle chuti)
- nudle (pohankové soba nudle) 300 g
- sójová omáčka (japonská ) 4 lžíce (a více podle chuti)
- mirin (japonské rýžové víno) 2 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
- zázvor (najemno posekaný ) 1 lžíce
- zelí pak choi (nebo 4 hrsti špenátu) 4 ks
- hrachové lusky (mladé ) 100 g
- losos (filet z čerstvého lososa) 400 g
- černá sezamová semínka 1 lžíce
Postup přípravy
- Vývar zahřejte v hrnci, rozmíchejte v něm miso pastu a zhruba 5 minut provařte. Soba nudle vsypte do vroucí vody a vařte je 4–6 minut doměkka.
- Do vývaru přilijte sójovou omáčkou a mirin. V malé pánvičce rozehřejte sezamový olej, vsypte zázvor, krátce ho orestujte a přidejte do vývaru. Vývar případně dochuťte sójovou omáčkou.
- V prázdné pánvi zprudka opečte listy pak choi nebo špenátu a hráškové lusky, aby zůstaly křupavé. Mezitím zbavte lososa kůže a nakrájejte ho na menší podlouhlé kousky.
- Uvařené soba nudle slijte, rozdělte do misek, rozložte na ně lososa a opečenou zeleninu a zalijte horkým vývarem. Vývar musí být horký, aby se v něm lehce povařil losos a zelenina změkla. Posypte sezamem a podávejte.