Suroviny
- rybí, zeleninový nebo kuřecí vývar 1,5 litru
- světlá miso pasta 4 lžíce (a více podle chuti)
- pohankové soba nudle 300 g
- japonská sójová omáčka 4 lžíce (a více podle chuti)
- mirin (japonské rýžové víno) 2 lžíce
- Sezamový olej 2 lžíce
- najemno posekaný zázvor 1 lžíce
- pak choi (nebo 4 hrsti špenátu) 4 ks
- mladé hráškové lusky 100 g
- filet z čerstvého lososa 400 g
- černý sezam 1 lžíce
Postup přípravy
- Vývar zahřejte v hrnci, rozmíchejte v něm miso pastu a zhruba 5 minut provařte. Soba nudle vsypte do vroucí vody a vařte je 4–6 minut doměkka.
- Do vývaru přilijte sójovou omáčkou a mirin. V malé pánvičce rozehřejte sezamový olej, vsypte zázvor, krátce ho orestujte a přidejte do vývaru. Vývar případně dochuťte sójovou omáčkou.
- V prázdné pánvi zprudka opečte listy pak choi nebo špenátu a hráškové lusky, aby zůstaly křupavé. Mezitím zbavte lososa kůže a nakrájejte ho na menší podlouhlé kousky.
- Uvařené soba nudle slijte, rozdělte do misek, rozložte na ně lososa a opečenou zeleninu a zalijte horkým vývarem. Vývar musí být horký, aby se v něm lehce povařil losos a zelenina změkla. Posypte sezamem a podávejte.