Najděte si recept
Na co máte chuť?

Miso ramen s lososem a soba nudlemi
Suroviny (4 porce)
- rybí, zeleninový nebo kuřecí vývar 1,5 litru
- světlá miso pasta 4 lžíce (a více podle chuti)
- pohankové soba nudle 300 g
- japonská sójová omáčka 4 lžíce (a více podle chuti)
- mirin (japonské rýžové víno) 2 lžíce
- Sezamový olej 2 lžíce
- najemno posekaný zázvor 1 lžíce
- pak choi (nebo 4 hrsti špenátu) 4 ks
- mladé hráškové lusky 100 g
- filet z čerstvého lososa 400 g
- černý sezam 1 lžíce
Postup
- Vývar zahřejte v hrnci, rozmíchejte v něm miso pastu a zhruba 5 minut provařte. Soba nudle vsypte do vroucí vody a vařte je 4–6 minut doměkka.
- Do vývaru přilijte sójovou omáčkou a mirin. V malé pánvičce rozehřejte sezamový olej, vsypte zázvor, krátce ho orestujte a přidejte do vývaru. Vývar případně dochuťte sójovou omáčkou.
- V prázdné pánvi zprudka opečte listy pak choi nebo špenátu a hráškové lusky, aby zůstaly křupavé. Mezitím zbavte lososa kůže a nakrájejte ho na menší podlouhlé kousky.
- Uvařené soba nudle slijte, rozdělte do misek, rozložte na ně lososa a opečenou zeleninu a zalijte horkým vývarem. Vývar musí být horký, aby se v něm lehce povařil losos a zelenina změkla. Posypte sezamem a podávejte.
PRIMA TIP: Miso pasta se vyrábí z fermentovaných sójových bobů, které kvasí ve velkých dřevěných sudech. Čím delší dobu v nich stráví, tím má pasta intenzivnější chuť a tmavší barvu. Pravidelná konzumace miso polévky je prý důvodem dlouhověkosti Japonců, pravdou je, že obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, stopových prvků a dobře stravitelné bílkoviny.
Nejbarevnější kuchařka
Kamila KAMU Rundusová
Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.
Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.