Pikantní miso salát s lilkem a brokolicí
Zdroj: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Pikantní miso salát s lilkem a brokolicí
Zdroj:
Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Měkký pečený lilek a křupavá brokolice tvoří příjemný kontrast, o zážitek se však postará dresink z miso pasty a limetové šťávy. Miso pasta se vyrábí fermentací sójových bobů se speciální houbou a mořskou solí, její barva a intenzita chuti se liší dle délky zrání. Slanost past vyvažuje pikantnost limety a štiplavost zázvoru, dresink se tak hodí i na další asijská jídla – na zeleninové stir fry, polévku nebo salát. Tento salát můžete jíst teplý nebo studený jako v bistru u Elly.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 220 °C. Lilek nakrájejte na kousky.
-
Na dresink oloupejte zázvor a nastrouhejte ho do mixéru typu kutr nebo na smoothie. Přidejte miso pastu, limetovou šťávu, ocet a olej, zlehka opepřete a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud nechcete použít mixér, rozmíchejte miso pastu v 1 lžíci vroucí vody a prošlehejte vidličkou s ostatními surovinami na dresink.
-
V dresinku obalte kousky lilku a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 30–35 minut.
-
Mezitím očistěte brokolici a rozkrájejte ji na růžičky. Vmíchejte ji k lilku, přepněte na funkci gril a pečte ještě 10 minut, až brokolice lehce zhnědne a lilek změkne a zezlátne.
-
Upečenou zeleninu posypte chilli vločkami a sezamovým semínkem. Koriandr nasekejte nadrobno a přidejte k zelenině.
Pikantní miso salát s lilkem a brokolicí
Zdroj: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Pikantní miso salát s lilkem a brokolicí
Zdroj:
Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Další výtečné recepty z nové Veganské kuchařky Elly Woodward najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: