Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pikantní miso salát s lilkem a brokolicí
Měkký pečený lilek a křupavá brokolice tvoří příjemný kontrast, o zážitek se však postará dresink z miso pasty a limetové šťávy. Miso pasta se vyrábí fermentací sójových bobů se speciální houbou a mořskou solí, její barva a intenzita chuti se liší dle délky zrání. Slanost past vyvažuje pikantnost limety a štiplavost zázvoru, dresink se tak hodí i na další asijská jídla – na zeleninové stir fry, polévku nebo salát. Tento salát můžete jíst teplý nebo studený jako v bistru u Elly.
do 1 hodiny
2–4 porce
Suroviny (2–4 porce)
Salát:
- středně velké lilky 2 ks
- velká brokolice 1 ks
- chilli vločky 1 špetka
- sezamová semínka 1 hrst
- čerstvý koriandr 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Dresink:
- čerstvý zázvor 3cm kousek
- miso pasta 4 lžíce
- šťáva z 1 limety
- rýžový ocet 1 lžíce
- sezamový olej 3 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C. Lilek nakrájejte na kousky.
- Na dresink oloupejte zázvor a nastrouhejte ho do mixéru typu kutr nebo na smoothie. Přidejte miso pastu, limetovou šťávu, ocet a olej, zlehka opepřete a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud nechcete použít mixér, rozmíchejte miso pastu v 1 lžíci vroucí vody a prošlehejte vidličkou s ostatními surovinami na dresink.
- V dresinku obalte kousky lilku a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 30–35 minut.
- Mezitím očistěte brokolici a rozkrájejte ji na růžičky. Vmíchejte ji k lilku, přepněte na funkci gril a pečte ještě 10 minut, až brokolice lehce zhnědne a lilek změkne a zezlátne.
- Upečenou zeleninu posypte chilli vločkami a sezamovým semínkem. Koriandr nasekejte nadrobno a přidejte k zelenině.
Další výtečné recepty z nové Veganské kuchařky Elly Woodward najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Svou první knihou Lahodně s Ellou způsobila Ella Woodward doslova revoluci ve vnímání vegetariánství. Ukázala, že čistě zeleninová jídla mohou být sexy a oslovit i ty, kteří běžně jedí maso. Vegetariánkou se totiž nestala proto, aby zachránila zvířata, ale kvůli dlouhé vleklé nemoci, kterou úpravou stravy nakonec vyléčila. Při vaření promýšlí výsledný dojem, jídlo musí krásně vonět, chutnat i vypadat. Ve své poslední – veganské – kuchařce shrnuje 100 nejoblíbenějších a nejozkoušenějších receptů z večeří pro přátele, pop-up akcí, lahůdkářství i svého bistra a ukazuje, že jíst zdravě a vegansky od rána do večera je báječná jízda pro všechny smysly. Recepty doplňuje i Ellin příběh a praktický návod na veganství v běžném životě.
Vydalo nakladatelství Knihy Omega.
Vydalo nakladatelství Knihy Omega.