Cizrna je druh luštěniny, známá též jako římský hrách. Je jednou ze základních ingrediencí v kuchyních kolem Středozemního moře a na Blízkém východě. Jako všechny luštěniny je i cizrna výživná, plná rostlinných bílkovin, nevadí jí dlouhé skladování a je cenově dostupná. Zkrátka dokonalá surovina, která by neměla chybět ani ve vaší spíži.
38 skvělých nápadů, jak využít v kuchyni cizrnu. Už jste vyzkoušeli hummus nebo falafel?
Oproti ostatním luštěninám má navíc své výhody. Je lépe stravitelná, nezpůsobuje tolik nadýmání a díky své příjemné oříškové chuti většinou chutná i dětem. Můžete použít cizrnu v konzervě, což urychlí přípravu pokrmů, ale pokud chcete ušetřit, jednoduše cizrnu uvařte. Vyplatí se to i ve větším množství, část, kterou hned nespotřebujete, můžete uchovat až 5 dní v lednici nebo zamrazit. Před vařením cizrnu alespoň na 2 hodiny namočte (ale lépe přes noc) ve studené vodě, poté vodu vyměňte a vařte se špetkou jedlé sody doměkka. Můžete přidat i bobkový list nebo saturejku.
Hummus dobývá svět
Cizrna je nezbytnou součástí dvou zásadních pokrmů blízkovýchodní kuchyně. Tou první je hummus, dip z rozmixované cizrny se sezamovou pastou tahini, olivovým olejem a citronovou šťávou si rychle získává popularitu i u nás. Chutná báječně a dá se různě obměňovat přidáním koření nebo různých druhů pečené zeleniny. Obvykle se podává jako součást předkrmů (mezze) s pita chlebem k nabírání. Ale můžete ho servírovat i jako přílohu k pečenému masu nebo zelenině, perfektně ladí třeba s květákem či lilkem.
Připravte extra jemný domácí hummus z cizrny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Falafel bude bavit i děti
Druhým významným pokrmem z cizrny je falafel. Dokřupava smažené kuličky z nahrubo rozmixované cizrny s hromadou petržele se servírují se zeleninou v pita chlebu jako oblíbený street food. Ale často se podávají právě s hummusem a zeleninovým salátem. Falafel chutná dobře i za studena, takže pokud vám zbyde, klidně ho dětem zabalte do školy na svačinu nebo ho vemte s sebou na výlet.
Polévková kapitola
Hustá a sytá polévka je v mnoha částech světa alternativou k hlavnímu jídlu. Právě cizrna z ní udělá dostatečně výživný pokrm, který s kouskem pečiva uspokojí i hladového chlapa. Ovšem není od věci přidat i kousek masa nebo slaniny, s luštěninami jim to náramně sluší. Vyberte si ze skvělých polévek s cizrnou...
Cizrna na talíř i do krabičky
Cizrna, stejně jako ostatní luštěniny, má výhodu v tom, že se nerozmáčí a drží si svou strukturu a tvar. Proto se báječně hodí do salátů. Ty jsou skvělé jako příloha třeba na grilovačku, ale když do nich přidáte kus sýra nebo vajíčko, budou plné bílkovin a krásně zasytí, proto se hodí i jako jídlo do krabičky, ať už jako oběd do práce nebo na cestách. Možností je spoustu, nás třeba hodně baví klasický řecký salát s přidanou cizrnou.
Pozdravy z Asie
Když se posuneme trochu dál na východ, zjistíme, že cizrna je oblíbená i ve vzdálenějších kuchyních. Především v Indii, v které mnohé kasty nejedí maso, a proto potřebují rostlinný zdroj bílkovin. Cizrna se tak stává součástí mnoha jídel, v Indii se také často používá cizrnová mouka, která dodá pokrmům příjemnou oříškovou chuť a křupavost. Pusťte do své kuchyně trochu exotiky a vyzkoušejte jeden z orientálních receptů.
Dobroty na závěr
Pokud se snažíte omezovat maso, nemusíte se vzdávat ani tradičních jídel, které jsou v české kuchyni připravené z masa. Zkuste třeba slavný recept Hanky Zemanové, které připravila cizrnu s pórkem na paprice. Slibujeme, že na kuře či slepici si ani nevzpomenete.
Všichni víme, že slané brambůrky a podobné snacky do zdravého jídelníčku nepatří, ale málokdo jim umí odolávat. Jestli si večerní posezení nedovedete představit, bez nějakého zobání, vyzkoušejte dokřupava pečenou kořeněnou cizrnu. Chutná jako oříšky, ale obsahuje mnohem méně tuku.
Toužíte po další inspiraci, jak využít při vaření cizrnu? Podívejte se do našeho speciálu, kde najdete všechny cizrnové recepty pěkně pohromadě.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH